23.09.2024-09:33 (Son Güncelleme:23.09.2024-09:33)

Tapu harçlarına indirim teklifi Mecllis’e geliyor: Kayıt dışılıkla mücadele bir üst seviyeye çıkacak

Konut alım ve satımlarında ödenen tapu harç oranlarından indirim yapılmasını içeren kanun teklifi, AK Parti tarafından yeni yasama döneminde Meclis’e sunulacak. Öte yandan kayıt dışı eylemlerle mücadele de tam gaz devam edecek.

AK Parti, konut sektörüyle ilgili önemli bir yasa teklifini Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. AK Parti, ekonomi kurmaylarıyla birlikte yeni düzenlemeler için harekete geçiyor. Hazırlanan torba yasa teklifi kapsamında gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirim ve kayıt dışılıkla mücadele gibi önemli düzenlemeler yer alacak.

Tapu Harç Oranlarında İndirim Geliyor

Mevcut sistemde gayrimenkul işlemlerinde alıcı ve satıcı yüzde 2'şer oranında, toplamda yüzde 4 tapu harcı ödüyor. Bu harçlar, belediyelerin belirlediği beyan değeri üzerinden hesaplanırken, beyan edilen değer ile gayrimenkulün gerçek değeri arasında büyük farklar bulunuyor. Bu farklardan doğan kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla yeni düzenlemeler torba yasada yer alacak.


Kayıt Dışılıkla Mücadele İçin Yeni Sistem

Tapu harç oranlarının alıcı ve satıcı için daha düşük seviyelere çekilmesi planlanırken, gayrimenkullerin gerçek değerinin esas alınmasını sağlayacak bir sistemin kurulması hedefleniyor. İndirim oranları, yapılacak etki analizleri sonucunda belirlenecek. Yeni vergiler getirilmesi planlanmazken, kayıt dışı alanlarla etkin bir mücadele başlatılacak.

Yeni Nesil Çalışma Modellerine Düzenleme

Torba yasa teklifi kapsamında, uzaktan çalışma, kısmi ve geçici süreli çalışma, platform çalışması gibi yeni nesil çalışma modellerine ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Bu modeller, orta vadeli planda ekonomik yapıya entegre edilmesi öngörülen yenilikler arasında bulunuyor.

Borsa ve Kripto Varlıklara Vergi Gündemde

Borsa ve kripto varlıkların vergilendirilmesine ilişkin düzenleme de bu paketin önemli başlıklarından biri olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenlemelerin detaylı çalışıldığını ve yeni torba yasada yer alabileceğini belirtmişti. Ayrıca piyasa bozucu eylemlere yönelik adli ve idari cezaların artırılması planlanıyor.

Belediye Prim Borçları İçin Yeni Düzenleme

Önceki torba yasadan çıkarılan belediyelerin prim borçlarının vergi gelirlerinden kesilmesine yönelik hükümlerin de yeni teklifte yer alması bekleniyor. Bu kapsamda belediyelerin mali yükümlülüklerinin düzenlenmesi amaçlanıyor.

muratcankilic@haber365.com.tr