16.09.2024-15:30 (Son Güncelleme:16.09.2024-15:30)

Taha Akgül Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığı için adaylığını resmen açıkladı.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın ardından güreş kariyerini sonlandıran Akgül, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında federasyon başkanlığına dair hedef ve projelerini kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya milli güreşçi Rıza Kayaalp, başpehlivan Recep Kara ve güreş camiasından önemli isimler katıldı.

Kariyerinden Fedakarlıklara Dair Duygusal Açıklamalar

Toplantıda, güreş kariyeri boyunca verdiği mücadele ve fedakarlıklardan bahseden Akgül, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’ndan sonra aktif spor hayatına veda ettiğini hatırlatarak, "Hayatımı güreşe adadım. 15 yıllık kariyerim boyunca birçok sakatlık yaşadım ve ailemden fedakarlık ettim. Eşimle iki buçuk yıllık evliliğimizin büyük bölümünü ayrı geçirdik. Yeni bebeğim oldu ve onu sadece bir kez görebildim," dedi.

Akgül, güreş kariyerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'nde başladığını ve 2009'da kazandığı ilk bronz madalyanın kariyerinin dönüm noktası olduğunu belirtti. Bu süreçte 11 Avrupa, 3 dünya ve 1 olimpiyat şampiyonluğu kazanan Akgül, Türk güreşine duyduğu bağlılığı dile getirdi.

Altyapı ve Güreşin Geliştirilmesi İçin Hedefler

Akgül, güreşin altyapısındaki eksikliklere dikkat çekerek, federasyon başkanı seçilirse bu sorunları çözmek için çalışmalar yapacağını belirtti. Özellikle altyapı yetersizliği ve tesis eksikliği gibi konulara vurgu yaparak, "Altyapı ve kulüplerin desteği oldukça azaldı. Yıldız güreşçilerimizin kamp sayısı 7-8’den 1-2’ye düştü. Kulüplerle iş birliği yaparak bu sayıları artıracağız. İdari anlamda bir binamız bile yok, bunu çözmek için büyük adımlar atacağız" dedi.


Çalıştay Düzenleyerek Türk Güreşini Yeniden Şekillendirme Planı

Akgül, Türk güreşinin gelişimini hızlandırmak için federasyon seçimlerinden önce bir çalıştay düzenlemeyi planladığını açıkladı. Bu çalıştayda, güreşin duayenleri ve kulüp yöneticilerinin yer alacağını belirten Akgül, "Amacımız, ortak akıl ile Türk güreşine doğru kararlar aldırmak. Milli Takım kriterlerinin bu çalıştayda belirlenmesini sağlayacağız. Ortaya çıkan kararlara itiraz etmeyeceğiz; çünkü bu, Türk güreşinin geleceği için alınan ortak bir karar olacak" ifadelerini kullandı.

Destek ve Yeni Tesis Müjdesi

Türk güreşinin en büyük destekçilerinin belediyeler olduğunu belirten Akgül, Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Spor Kulübü ile olan 15 yıllık kariyerine değinerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kendisine ve federasyona bir müjde verdiğini açıkladı. Yavaş’ın, federasyona bir idari bina ve salon yapılması için söz verdiğini belirten Akgül, "Bu benim yolumdaki en büyük vaatlerden biri. Olimpik parkın içine yapılacak olan bu bina, güreşin idari anlamda daha sağlam temellere oturmasını sağlayacak" dedi.

Türk Güreşi İçin Yeni Bir Stil Yaratma Hedefi

Akgül, uluslararası arenada Türk güreşi için özel bir stil geliştirilmesi gerektiğini savundu. "Bir İranlı güreşçi, mindere çıktığında sürekli baskı kurarak tarzını ortaya koyuyor. Biz Türk güreşçiler de kuvvet ve kondisyon konusunda üstünüz. Bu özelliklerimizi geliştirip bir Türk güreşi stili oluşturmalıyız," diyerek, bu hedefini hayata geçireceğini belirtti.


cerenpeksen@haber365.com