08.07.2020-13:47 (Son Güncelleme:08.07.2020-13:44)

Suudi Arabistan Gezi Rehberi

Arap Yarımadası’nın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan krallığının asıl adı el Memleket'ül Arabiyyetü's Suûdiyye'dir. Bu ülkede halkın yüzde yüzüne yakın oranı İslam dinini benimsemiştir.

Ürdün, Irak, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Yemen, Basra Körfezi, Kızıldeniz ile etrafı çevrilen Suudi Arabistan, Arap Yarımadası’nın en zengin ülkelerindendir. İki kutsal şehir Mekke ve Medine'nin olduğu bu ülke, Ortadoğu'nun en büyük ülkesi sayılmaktadır. Aash Al Maleek adlı milli marşa sahip olan Suudi Arabistan, üniter yapılı bir devlettir ve mutlak monarşi ile yönetilmektedir. Şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği ve krallık sistemi ile yönetilen Suudi Arabistan’da geniş toprak arazisi üzerinde olması sebebiyle iklim tipinde farklılıklar görülmektedir. Çok sıcak yazların görülme ihtimalinin olduğu Suudi Arabistan ülkesinde çoğunlukla çöl olması sebebiyle kuraklık görebilmektir. Petrol yatakları, petrokimya sanayisi, yapay gübre üretimi gibi sanayi kollarının dışında, demir çelik sanayisi, çimento sanayisi, besin sanayisi gibi sanayi çeşitlerinin hızla geliştiği Suudi Arabistan'ın, petrol ve saf maddeler önemli gelir kaynaklarıdır. Riyad, Cidde, Mekke Taif, Medine, Dammam, en çok nüfusun bulunduğu kentler arasındadır. Asya Kıtası'nda yer alan bu ülke, yatay yeşil, beyaz, siyah; dikey kırmızı şeritli bayrağa sahiptir. Para biriminin Suudi Arabistan Riyali olduğu bu ülke şu anda Selman Bin Abdülaziz el-Suud tarafından yönetilmektedir.

Suudi Arabistan'da Gezilecek Yerler

Suudi Arabistan'ın hem gelir kaynağı hem de en çok gezilen yerlerinden olan Kabe ve Mescidi Nebevi gibi kutsal yerlerin çoğunlukta olduğu görülmektedir. Hac ziyaretinde bulunan kimselerin Mescid-i haram adlı büyük camide çok fazla ziyaret ettikleri bilinmektedir. Kutsal sayılan mekanlar dışında aynı zamanda dalış alanları ile çevrili olan askeri bir ada olarak bilinen Tiran Adası ve antik çağdan beri çöl olarak Arabistan topraklarında bulunan Medain Salih en çok gidilen yerler arasındadır. Topraklarının içinde Kızıldeniz'in bulunması ile aynı zamanda turizminde canlılık gösterebildiği görülmektedir. Aynı zamanda Kingdom Center gibi modern yapılar ve Ebrac el Beyt adı verilen yüksek gökdelenli kompleksler de gezilecekler listesinde yer almaktadır.

Suudi Arabistan Mutfak Kültürü

Arap mutfağı, çeşitliliğin bol olduğu bir kültüre sahiptir. Genellikle etli yemekleri tercih eden Arap mutfağının en bilindik yemeklerinden biri olan kabsah, aslı itibariyle deve etinden yapılmaktadır. Ancak et türü tercihe göre tavuk, dana gibi farklı et türleri ile değiştirilebilmektedir. Kabsah adı verilen bu yemek türü pirinç üzerine konulan kuzu eti yemeğidir. Bir başka Arap mutfağı yemeği olan kifta lil atfaal, Kuzu kıyması soğan ve Tarçınla hazırlanan, salata ve pilavla servis edilen bir Libya yemeğidir. Bu Libya yemeği gibi bir başka köfte çeşidi olan falafel nohut ve bakladan yapılarak yoğun yağda kızartılarak yapılır. Arap kültürüne ait yemek çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür: tel şehriyeli kahvaltı, otlu bulgur salatası…

Haber365
bilgi@haber365.com.tr