Sushi tarifi : en güzel ve lezzetli Suşi nasıl yapılır? Suşi malzemeleri ve pratik tarifi
Japon mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan Sushi, farklı kültürlerin de ilgisini çeken bir yiyecek haline geldi. Uzakdoğu kültüründe yaygın olan Sushi, günümüzde farklı çeşitleriyle farklı kültürlerde tüketiliyor. Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden Sushi’yi evde kendisi yapmak isteyenler, Sushi nasıl yapılır? Pratik Sushi tarifleri neler? Gibi pek çok soruya yanıt arıyor.
Japon mutfağına 8. Yüzyılda giren Sushi, bir yemek olmaktan ziyade balıkların bozulmasını önlemek amacıyla kullanılan bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Balıkların bozulmaması için tuzlayarak pirince saran Japonlar, balıkları bu yöntemle kuyularda depolamıştır. İlk zamanlarda balıkları koruması için sarılan pirinçler yenmeyerek çöpe atılırken, daha sonra 1540’lı yıllarda yaşanan kıtlık sebebiyle atılmayarak balıkla birlikte tüketilmeye başlanmıştır. Daha sonra bu tada alışan ve seven Japonlar Sushi’nin farklı çeşitlerini ortaya koymuştur.
Farklı ve ilginç bir tat olan Sushi; pirinç, çiğ balık, deniz mahsulleri, sebze ve kurutulmuş yosun yapraklarıyla hazırlanıyor. En pratik Sushi tarifini sizler için derledik…
Sushi için malzemeler;
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 adet Sushi yosunu
Çeyrek avokado
1 adet küçük havuç
1 adet badem salatalık
50 ml pirinç sirkesi
Salamura somon füme
Yarım yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
Birlikte yemek için;
Soya sosu ve Wasabi
Hazırlanışı;
Pirinçler ılık suda yarım saat bekletilir ve ardından iyice yıkanır. Daha sonra 1 bardak su ilave edilerek ocakta suyu çekene kadar pişirilir. Suyunu çeken pirinç üzerine peçete kapatılarak 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen pirinçler cam bir kaba alınarak soğumaya bırakılır.
Daha sonra pirinç sirkesi, tuz ve şeker eriyene kadar ocakta ısıtılır. Eriyen karışımın üzerine pirinçler ilave edilir. Pirinçlerle birlikte iyice karıştırılan karışım soğumaya bırakılır. Ardından avokado, havuç ve salatalık jülyen şekilde ince ince doğranır. Sushi yosununun parlak kısmı yukarı bakacak şekilde hasır servisin üzerine serilir. Pirinç üç parçaya ayrılır ve her parça bir yosun yaprağının üzerine yerleştirilir. Yaprağın her tarafına eşit bir şekilde yayılan pirinçlerin üzerine, yaprağın bir tarafına dilimlenen avokado, havuç ve salatalıklar yerleştirilir. Onların da üzerine salamura somon eklenir ve yaprak hasır servis ile birlikte yavaş ve sıkı bir şekilde sarılır. Rulo haline getirilen yaprak dilimlere ayrılır. Dilimlenmiş Sushi, soya sosu ve wasabi ile servis edilir.