15.05.2018-11:06 (Son Güncelleme:15.05.2018-10:35)

Susamın Faydaları Nelerdir?

Susamgiller familyasındandır; sıcak bölgelerde yetişir, bir yıllık, yağ veren otsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ya da kırmızı, sarı ile karışık alacalı beyaz renklidir.Peki, susam'ın faydaları neler? İşte detaylar...

Susamgiller familyasındandır; sıcak bölgelerde yetişir, bir yıllık, yağ veren otsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ya da kırmızı, sarı ile karışık alacalı beyaz renklidir.Peki, susam'ın faydaları neler? İşte detaylar...

Meyvesi kapsül biçimindedir. Tohumları esmer ya da sarı renktedir. Tohumlarından susamyağı çıkarılır.

Tahin helvası yapımında da kullanılmaktadır. Ev ilaçları yapımında; yaprakları ve yağı kullanılır

SUSAMIN FAYDALARI

Vücuda enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Antioksidan ve kansere karşı koruyucudur. Susam yağı safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Gaz söktürür. Karın ağrısını azaltır. Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır. Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur. Kemik erimesine karşı faydalıdır.

Susam Nasıl Kullanılır? Susam tohumları ve tohumlardan elde edilen yağ kullanılır. Simit ve pastaların üzerine serpilir. Susam ezilerek tahin elde edilir. Susam yağı cilt ve saç bakımında da

Susam yağı cilde, saça sürülebilir, vücuda susam yağıyla masaj yapılır, yemeklere eklenir. Susamın kimyasal bileşimi kalsiyum, protein, magnezyum ve B vitaminleridir. Susamın yarısı yağ olduğu için de tüm bu bileşimler susamdan elde edilen susam yağının içinde bulunmaktadır. Vitamin, mineral ve besleyiciler açısından oldukça olan susam yağı tüm vücudun sağlığı açısından çok değerlidir. Susam yağı; kalsiyum, manganez, bakır, demir, magnezyum, fosfor, B6 ve çinko açısından çok zengindir. Bu bakımdan susam yağını mutfaktan eksik etmemekte fayda var.

Susam ve susam yağı anti kanser özelliktedir

Çağımızın en tehlikeli hastalıkları genellikle kanser özelliği gösteren oluşumlardan meydana geliyor. Magnezyum ve fıtatın açısından zengin olan susamın kansere yakalanma riskini azalttığı düşünülüyor. Yemeklerde susam kullanan, susam yağını düzenli olarak tüketen kişilerin tüm kanser türlerinden ve kanser hücresi oluşumlarından uzaklaştığı biliniyor.

Susam yağı anemiden korur

Susam yağının kan yapıcı özellikte olduğu ve demir içerdiği biliniyor. Bu bakımdan kansızlık olarak tanımlana anemi hastalığı için de susam yağı tüketimi öneriliyor. Özellikle susam yağı tüketilerek kan ve demir eksikliğinden kaynaklanan halsizlik, yorgunluk hislerinin de önüne geçmek mümkündür.

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için susam yağı tüketin

Susam ve susam yağı doymamış yağlar bakımından zengindir. Bu sebeple susam tüketen kişilerde kötü kolesterol seviyesi düşerken kalp ve damar sağlığı da korunmuş olur. Sağlıklı bir kalbe ve damarlara sahip olan kişiler de koroner arter hastalıklarını, felç gibi rahatsızlıkları yaşamından uzaklaştırmış olur.

Susam yağı romatizma ağrılarını hafifletir

Özellikle 40 yaş ve sonrasında sıklıkla yaşanan romatizma ağrılarında susam yağının dindirici bir etkisi vardır. Ağrıyan bölgeye susam yağıyla masaj yapıldığında ağrıların hafifletilmesi mümkün. Aynı bağlamda gelişme çağındaki çocukların eklem ve kaslarında hissedilen ağrılar için de susam yağıyla masaj yapılması önerilir.

Saçları kuru olanlar susam yağı kullansın

Kuru ve cansız saçlar sağlıksız bir saç derisinin ürünüdür. Bundan kurtulmak ve saçları nemlendirmek için öncelikle saç derisini besleyip nemlendirmek gerekiyor. Bunun için haftada 2 kez saç derisine susam yağıyla masaj yapılması doğru bir yaklaşım olacaktır. Bunun yanında 1 yemek kaşığı susam yağı, 1 tatlı kaşığı su ve 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyunu karıştırıp saç diplerine uygulamak önerilir. Bu şekilde yarım saat bekledikten sonra saçı durulamak yeterli olacaktır. Bu uygulamayı düzenli aralıklarla tekrar ederek nemi içinde tutan daha canlı saçlara sahip olmak mümkün.

Kepekler için susam yağı masajı

Pek çok kişi saç derisinde oluşan ve omuzlarına dökülen kepeklerden şikayetçidir. Saç derisinde kepeklenmeyi önlemek için haftada iki kez saç derisine susam yağı ile masaj yapılması önerilir. Bununla birlikte sabahları saçları susam yağı eklenmiş suyla yıkamak da kepeği önleyici bir uygulamadır. Ancak bu formüllerin işe yarayabilmesi için en az bir ay süreyle düzenli olarak uygulanması gerekiyor.

Susam yağı cilde faydalıdır

Kışın soğuktan ya da yazın güneşin zararlı etkilerinden dolayı kuryan, çatlayan, hatta pul pul dökülen cildi susam yağı masajıyla nemlendirmek iyi olur. Bu sayede cilt döküntülerinden, kaşıntılardan kurtulabiliriz. Susam yağı güçlü bir antioksidan olduğu için serbest radikallerin ciltte yol açtığı hastalıklar, kırışıklık, tahriş ve deformasyonları susam yağı masajıyla önleyebiliriz. Bu sayede aşırı yorgunluk ve yaşlanmadan kaynaklı cilt sorunları hafifler. Cildi nemlendirip beslerken aynı zamanda temizleyen susam yağı, ciltteki ölü hücreleri ve kirli yağ birikimlerini de giderdiği için gözenekler açılır, cilt hava alabilir. Susam yağı sayesinde nemlenen, beslenen, canlana cilt yumuşar, esneklik kazanır ve parlar. Tüm bunların yanında selülitli bölgeye susam yağıyla masaj yapıldığında selülit görünümünün azaldığı, bu bölgelerde yağ yakımının hızlandığı görülmektedir.

Susam yağı tüketecek olanlara öneriler

Tıpkı diğer bitkisel yağlar gibi susam yağının da fazla tüketilmesi kilo alma, alerji gibi bazı sorunlara yol açabilir. Bu bakımdan susam yağının günlük 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmesi önerilir. Bununla birlikte her hangi bir hastalığı olan ve bunun için ilaç kullanan kişilerin susam yağı tüketiminden önce doktora danışmaları doğru olacaktır.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


Haber365
bilgi@haber365.com.tr