30.08.2024-16:52 (Son Güncelleme:30.08.2024-16:52)

Sürücü Adayları İçin Sanal Sınav Hazırlığı: Simülasyon ile Gerçekçi Eğitim

Çukurova Teknokent'te yazılım şirketi kuran girişimci Tarık Arı, sürücü adaylarının direksiyon sınavına daha iyi hazırlanabilmeleri amacıyla sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile çalışan bir sürüş simülasyonu geliştirdi.

34 yaşındaki Tarık Arı, teknoloji alanında yaptığı çalışmalar sonucunda, sürüş eğitimi verilen yapay zeka destekli "VR Drive Projesi"ni hayata geçirdi. Bu proje, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Kaya'nın akademik danışmanlığında iki yıllık bir süreçte tamamlandı.

Arı, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın "Genç Girişimci Destek Programı" ve KOSGEB'in destekleriyle Çukurova Teknokent'te kurduğu yazılım şirketi aracılığıyla bu projeyi daha da ileriye taşıdı. Simülasyon, sanal gerçeklik gözlüğü ile çalışıyor ve sürücü adaylarının gerçek sınav ortamını birebir deneyimlemelerine olanak tanıyor.

Adana'nın Gerçekçi Haritasında Sürüş Deneyimi

Tarık Arı, simülasyonun Adana'nın birebir çizilmiş haritasını içerdiğini belirterek, sürücü adaylarının bu sanal ortamda eğitmenlerin verdiği sesli komutlarla araç kullandığını ifade etti. Bu sistem, sürücü adaylarına gerçek bir sınav deneyimi sunarak, onları sınav stresine karşı daha iyi hazırlamayı amaçlıyor.

Projenin İlk Uygulaması: Sürücü Kurslarında Kullanım Başladı

Tarık Arı'nın geliştirdiği bu yenilikçi simülasyon, Adana'daki bir sürücü kursu tarafından satın alındı ve uygulamaya konuldu. Sürücü kursu, bu simülasyonu kullanarak adaylarına sanal ortamda pratik yapma imkanı sunuyor. Bu sayede adaylar, direksiyon sınavına girmeden önce eksiklerini tamamlayarak kendilerini daha güvende hissediyorlar.

>

>Kullanıcılara gerçek bir direksiyon sınavı deneyimi yaşattıklarını dile getiren Arı, şöyle konuştu:

"Simülatörde pedal, vites, sinyal ve aynalar gibi her türlü detay var. Sanal gerçeklik gözlüğüyle birebir araç kullanmış gibi oluyorsunuz. Sürücü adaylarımız, VR gözlüğü taktığında Adana'nın birebir çizilmiş haritasında araç kullanmaya başlıyor. Kişideki endişe ve korku azalıyor.">Proje danışmanı Doç. Dr. Yasin Kaya da simülasyonun yeni özellikler eklenerek geliştirileceğini belirterek, "Ülkemizde sanal sürüş eğitimine öncülük edecek, sürücü kurslarındaki atıl ve eski simülatörlerin yerini alacak bir teknoloji üretildi." diye konuştu.

>Acemiliklerin atılmasına yardımcı oluyorSürücü kursu işletmecisi Alparslan Ceylan ise satın aldığı projeden memnun olduğunu, simülasyon sayesinde araçlarının yıpranmadığını ve bakım maliyetlerinin azaldığını anlattı.

Simülasyonu deneyen Merve Avcı da trafik korkusunu sanal ortamda yendiğini belirterek, "Çalışmada Adana'nın caddelerinin olması bir avantaj. Sanal diyemeyeceğim kadar gerçek. Komutları gayet öğretici." ifadesini kullandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr