Suriye savaşı, yakın dönemde en fazla tarafın sahada yer aldığı ve en çok kişi kayıp verilen savaşlar arasında yerini alıyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 2011 senesinin Mart ayında başlayan savaşın 10'uncu senesinde, tarafların sahada verdiği askeri kayıpları derledi.
Verilen kayıpların çokluğu, 10 senedir süren savaşın şiddetini de gözler önüne seriyor.
TARAFLAR VE VERDİKLERİ KAYIPLARIN SIRLAMASI ŞU ŞEKİLDEDİR:
Esed rejimi: 68 bin 49
Rus askerleri ve paralı askerleri: 264
Rejime bağlı ''Ulusal Savunma Kuvvetleri'' milisleri: 52 bin 391
Hizbullah: 1703 İran destekli Şii milisler ve
İran güçleri: 8 bin 198 PKK'nın Suriye kolu
YPG ve SDG: 12 bin 811 yerli, 930 yabancı
Rejimden ayrılan askerler: 2 bin 630
IŞİD: 40 bin 161
Özgür Suriye Ordusu grupları ve bağlantılı İslami gruplar: 54 bin 668
Tahrir el Şam (Nusra Cephesi ve Şam'ın Fethi Cephesi dönemi dahil) ve diğer cihat yanlısı gruplar: 27 bin 772
Türkiye: 202
SOHR, Amerika destekli Batı koalisyonunun verdiği kayıpları, Koalisyon'un uyguladığı gizlilik nedeniyle net olarak belirleyemediklerini vurguladı. Resmi rakamlara göre Suriye'de Amerika 10, İngiltere 1 ve Fransa 1 asker kaybetti. Gerçek rakamların daha yüksek olabileceği düşünülüyor.
SOHR'un verdiği rakamların yanı sıra savaşın başından bu yana 16 Irak, 8 Ürdün, 60 Lübnan askerinin de öldüğü vurgulandı. Suriye iç savaşı nasıl başladı?
SURİYE İÇ SAVAŞI NASIL BAŞLADI?
Suriye iç savaşı başlamadan önce birçok Suriye vatandaşları, yüksek işsizlik rakamlarından, yolsuzluktan, siyasi özgürlüğün kısıtlanmasından ve 2000 senesinden itibaren ülkeyi yöneten Beşşar Esad'tan duyulan memnuniyetsizlikten şikâyet ediyordu.
Mart 2011 tarihinde, Dera kentinde Arap Baharı'nda etkilenen demokrasi yanlısı gösteriler başladı. Hükümetin demokrasi yanlısı gösterilere müdahale etmesi, ülke çapında Beşşar Esad'ın istifa etmesine yönelik protestoların patlak vermesine neden oldu. Ülke genelindeki protestolar, bazı katı yasakların uygulanmasına neden oldu.
Hükümet karşıtları, baskılara karşı silaha sarıldı ve güvenlik güçleri bazı bölgelerden çıkarıldı. >Beşşar Esad, yaşanan bu olayları 'dış güçler destekli terör' olarak tanımladı. Zamanla daha çok yaygınlaşan şiddetli protestolar, Suriye'de iç savaşın çıkmasına yol açtı. Hükümet karşıtları, güvenlik güçlerine karşı mücadele vermeye başladı.
SURİYE İÇ SAVAŞI NEDEN BİTMİYOR?
Suriye iç savaşı artık Beşşar Esad ve karşıtları arasındaki bir mücadele olmaktan çıktı. İran, Rusya, Suudi Arabistan ve Amerika gibi global güçlerin de içerisine karıştığı ve kimin kime karşı savaştığı belli olmayan bir karışıklık haline geldi. Küresel güçlerin savaşın sürmesi için sağlamış olduğu fon, Suriye'yi, pek çok ülkenin üstünde savaştığı bir ring alanına çevirdi. Küresel güçlerin mevcudiyeti savaşın bitmemesinin tek nedeni değil. Sünniler ve Şiiler arasındaki mezhep çatışmaları da savaşın bir türlü sona ermemesinin bir diğer nedeni. DEAŞ ve PYD terör örgütlerinin ülkedeki mevcudiyeti de savaşın bitmesinin önündeki en büyük engellerden biri. Ayrıca Suriye'deki terör örgütlerinin Amerika ve Rusya tarafından desteklenmesi, Lübnan, Irak, Afganistan ve Yemen gibi ülkelerden Suriye Ordusu safında savaşmak için gelen erler de savaşın bir türlü bitmek bilmemesine yol açıyor.