Süper bono çıkarmak nedir, ne işe yarar? Hazine bonosu riski var mı?
Müzakere edilmiş bir anlaşmaya göre tahvil edilen ihraçları ve ticari oranda doğrudan krediler şeklinde ödünç alınan para miktarlarının birleştirilmesini geri ödemek için yapılan sözleşme olan Süper bono birden fazla borcu tek bir tahvilde birleştirilen bir finansal araçtır. Peki Süper bono çıkarmak nedir, ne işe yarar? Hazine bonosu riski var mıdır? detaylar haberimizde yer almaktadır.
Bir yatırımcı ile bir şirket arasında kredi işlevi gören Süper bono şirketlerin para toplama yoludur. Yatırımcılar şirketlere belirli bir süre içerisinde belirli bir miktar para ödeyerek karşılığında dönemsel faiz almasıdır. Süper bono çıkarmak aslında devletin vatandaşların döviz mevduatın bozulması karşısında çıkarmayı düşündüğü türk lirası karşılığında yüksek faizli bonoya verilmesidir.
Hazine bonosu riski var mıdır?
Hazine bonosunda vade sonuna kadar tahvilleri ve bonoları elde tutulursa zarar etme riski yoktur.
Süper bono nedir?
Bono yatırımcıların devlet ve kurumsal firmalardan sabit yada değişken faiz oranları ile belirlenmiş olan süre içinde kredi almış olduğunu gösteren bir belgedir. En dikkat çeken özelliği vade olan bononun vadesi 2 aydan az veya 12 aydan fazla olamaz.
Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılır. Bu nedenler hisse senetlerine benzetilir. Sözleşme sonunda bonolar, paranın şirkette veya devlette bulunduğu süre için belirlenen faiz oranında elde edilen faiz kararı eklenerek yatırımcıya geri ödenmektedir. Bono hukuki niteliği bulunmasından dolayı mücerret bir borç sayılır. Çok yüksek faiz oranı uygulanan bonoya ise Süper bono denir.