29.04.2022-12:46 (Son Güncelleme:29.04.2022-15:56)

Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmaları tamamlandı: 1 Mayıs'ta kapılarını açıyor!

Trabzon Maçka'da bulunan Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmaları bitirildi. Söz konusu restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve leoteknik açıdan sorgulanması ve güçlendirmesi projelerinde son adıma yaklaşıldı. Giriş kapısı üzerinde bulunan ve bir tehdit haline gelen 360 tonluk kaya kütlesinin 16 metrelik çelik kazıklar yardımıclya yamaca sabitlendiği manastır, 6 senelik zamanın ardından tüm alanlarıyla 1 Mayıs'ta ziyaretçilerini bekleyecek.

Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç yerlerinden, birçok turistin uğrak mekanı, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan, Trabzon'a bağlı Maçka ilçesinde Karadağ eteklerinde yer alan Sümela Manastırı'nda; 2016 senesinin Şubat’ında, restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik açıdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi uygulamaya kondu.

Kaya düşme riskine karşılık olarak ise yamaçta bulunan riskli parça ve bloklar patlatma yoluyla düşürülerek ıslah çalışması gerçekleştirildi.

360 tonluk kaya sabitlendi

1 Kasım 2021 tarihinde 4'üncü kez vatandaşlara kapatılan manastır girişinde tehlike barındıran 360 tonluk kaya kütlesi, çelik ağ ile bohçalama şeklinde yerine sabit bir hale getirildi. Fakat kaya blokunda devam eden risk sebebiyle yeni bir tedbirin alınması kararı verildi.


Bu nedenle manastırın giriş kapısının üzerinde bulunan kaya bloğu, 16 metrelik çelik kazıklarla yamaca sabit bir hale getirildi. Restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik açıdan araştırılması ve güçlendirilmesi projesi bitirilen manastır, 6 sene aranın ardından tüm alanları ile 1 Mayıs'ta kapılarını ziyaretçilerine açmanın heyecanını yaşıyor.

Vali Ustaoğlu: Ziyaretçiler rahatça gezebilecek

Vali İsmail Ustaoğlu, Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini ve 1 Mayıs Pazar günü kapılarının açılacağını belirtti. Vali Ustaoğlu, "Sümela'yla ilgili çok uzun süren bir restorasyon süreci geçen yıl tamamlanmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın video konferans yöntemli katılımıyla açılışını yapmıştık. Kültür ve Turizm Bakanımız da bizatihi kendisi gelerek kurdeleyi kesmişti.” dedi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr