12.03.2020-10:39 (Son Güncelleme:12.03.2020-10:36)

Sultanahmet Camii Restore Ediliyor

Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli Sultanahmet Camii'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Hikayesi, mimari özellikleri, konumu ve tarihe meydan okumasıyla tarihi yarımadanın en çok ziyaret edilen eserlerinden biri olan Sultanahmet Cami'deki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda ibadetin ve turistik ziyaretin aksamaması için caminin içerisine yüksekliği 43 metre olan çelik iskeleler kuruldu. Çelik iskelelerin, zeminden 8 metre yüksekliğe kurulan platform üzerine monte edilmesi nedeniyle, günde 30 bin turistin ziyaret ettiği camide, ibadet de kesintisiz olarak yapılabiliyor.

Sultan Ahmet Camii’nin öne çıkan özellikleri:

İç duvarlarını süsleyen muhteşem desenlerin renginden dolayı yurt dışında ve yabancı turistler arasında “Blue Mosque” olarak anılan caminin mimarı Mimar Sinan değil, onun en iyi öğrencilerinden Sedefkar Mehmet Ağa.16 şerefeye sahip ve üzerinde 23.5 metre çapındaki ana kubbe bulunan cami Osmanlı’nın ilk 6 minareli camisi olma özelliğini taşıyor. Caminin temelini, manevi yanının güçlü olması ile bilinen Osmanlı Padişahı 1. Ahmet atmış. Temelini attığı kazma ise şu an Topkapı Sarayı’nda sergileniyor. Duvarlardaki büyük tabletlerde ayetler ve 4 halifenin isimleri bulunuyor. Caminin süslemeleri, İznik’te 50 farklı lale desenine sahip 20 binden fazla çiniden oluşuyor.

Sultanahmet Camii’nin tasarımı, Osmanlı cami mimarisi ile Bizans kilise mimarisinin sentezi olarak yorumlanıyor. Caminin, hemen yanındaki Ayasofya’dan esinlendiğini görebiliriz. Mimari özelliklerinin tamamen heybet ve ihtişamla özetlendiği bu caminin avlusu da cami kadar geniş. Avlunun batı girişinde, demirden yapılan ağır kordon bulunuyor. Bu kordonun, avluya atıyla giren padişahın kafasını çarpmamak için eğilmesi ve padişahın bile camiye girerken kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini göstermek amacıyla yapıldığını söyleyen tarihçiler bulunuyor.
Haber365
bilgi@haber365.com.tr