26.08.2020-17:32 (Son Güncelleme:26.08.2020-17:30)

Suçiçeği

Suçiçeği nedir dediğimizde, genellikle küçük çocuklarda görülen bir hastalık türüdür diye cevaplayabiliriz. Varisella zoster (varicella zoster) diye bir virüs nedeniyle bu adı almıştır. Aynı virüs, yetişkinlerde de zona rahatsızlığına sebebiyet vermektedir.

Yüzden göbeğe değin uzayan bölgede, nokta nokta kızarıklıklar şeklinde oluşur. Bu kızarıklıklar kabuk bağlar. Daha sonra, içleri su dolar. Aynı zamanda, kaşıntılı bir hastalıktır. Çocuklarda bir haftalık bir süreci takiben seyreder.

SUÇİÇEĞİ NASIL OLUŞUR?

Suçiçeği nasıl oluşur diye sorduğumuzda, virüsün geçmesiyle birlikte iki hafta içinde diyebiliriz. Bu iki hafta sürecinde, ateş, iştah kesilmesi, halsizlik, baş ağrıması nükseder. O arada, kızarıklıklar genişler, şişer, içleri vezikül adı verilen su kabarcıklarıyla dolar. Şekilleri de noktacık biçiminde olduğu için, ona suçiçeği adı verilmiştir.

Suçiçeği nedir dersek, kolları, göğsü, sırtı ve yüzü kaplayan virütik bir yayılmadan bahsedebiliriz. Hafif bir enfeksiyondur. Gerekli tedbirler alınıp, tedavi uygulandıktan sonra kolaylıkla geçer. Nadiren, başka semptomlara sebep olacak ağır durumlara yol açar. Eğer, kulağa şiddetli ağrı vuruyorsa, kesintisiz öksürükler ve nefes darlığı görülmeye başlıyorsa, iltihaplanma, zatürre gibi hastalıklara da dönüşebilir.

Özellikle, hamile kadınların dikkat etmeleri gereken özel bir durum da vardır. Eğer, onlar bebeğe gebe kaldıkları zaman suçiçeği geçirirlerse, anne karnındaki bebekte zekâdan görme kaybına değin büyük hasarlar meydana gelebilir. Hatta, bebek kaybedilebilir. Bu yüzden, öyle bir durum hissedildiği an, anında doktora gidilmelidir.

SUÇİÇEĞİ NEDEN OLUŞUR?

Suçiçeği nedir diye düşünülecek olursa, bebeklerde ve çocuklarda görüldüğü gibi, benzer yaş grubundaki birçok kişide de arka arkaya görülebilir diye cevap verebiliriz. Genellikle, 5-12 yaş arasındaki çocuklarda ve özellikle, ilkbahar ayında görülür. Nitekim, çocuklar okul, etüt, kurs, park vb. yerlerde de sıkça bulunduklarından bu virüsü kolayca kapabilirler. Ayrıca, onların bağışıklıkları bu hastalık konusunda hayli zayıftır. Bir kere atlattılar mı, ileriki hayatlarında bu hastalığa yakalanma riskleri yoktur. Eğer, bu rahatsızlık küçükken geçirilmezse, ileriki yaşlarda daha zor süreçlere sebebiyet verebilir. Çok nadir olarak da çocukken suçiçeği geçirmiş biri yetişkinliğinde tekrar bu hastalığı geçirir.

SUÇİÇEĞİ GEÇİRİLİRKEN YAPILACAKLAR NELERDİR?

Suçiçeği nedir denildiğinde, bunun aşısı olan bir enfeksiyon olduğu bilinmelidir. Bu sebeple, bebekler on iki ayı doldurur doldurmaz, bunun aşısı onlara muhakkak yapılmalıdır.

Eğer, hastalık baş gösterdiyse d, bolca su, çorba tüketilmeli, sıvı takviyesi yapılmalıdır. C vitamininin kullanılması, portakal suyu, havucun lapa yapılıp, yedirilmesi veya çorbasının yapılması, kişniş tüketilmesi de tavsiye edilmiştir.

Kaşıntılı bir rahatsızlık olduğundan ötürü, doktor tavsiyesiyle çeşitli kremlerin kullanılması da fayda sağlayacaktır. Kabarcıklar asla koparılıp, patlatılmamalıdır; zira, bu durum, vücutta acıya neden olurken, kalıcı izler de bırakır.

Enfeksiyon esnasında, tavsiye edilen en kesin durum, aspirin kullanılmamasıdır. Çünkü, aspirin kullanımı, karaciğerdeki bilirubin seviyesini etkileyen Reye sendromuna yol açmaktadır.

Ayrıca, çocuklara banyo yaptırılırken, sert şekilde kese yapılmamalı, vücuttaki kabukların kalkmamasına dikkat edilmeli ve suyun altında fazla vakit geçirilmemelidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr