Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 26 ilde yürüttüğü su tüketim alışkanlığıyla ilgili araştırma sonuçlarından çarpıcı sonuçlar yansıdı.
Araştırma verilerine göre su tüketimine dair toplumsal hass>asiyetinin tüketim alışkanlıklarına yansıtılamıyor. Araştırma sonuçlarının su tüketimi konusunda toplumsal bilincin arttırılması ve tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesi yönünde adım atılması gerektiğini ifade eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Su bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması amacıyla ana sınıfları da dahil su okur yazarlığı derslerinin ilköğretim müfredatına girmesi için ilgili kurumlarla görüşmelere başladık’ dedi.
GELECEKTE SUSUZLUK YAŞAMAMAK İÇİN TEDBİR ALINMALI DİYENLERİN ORANI YÜZDE 96
Tarım ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya göre, ülke genelinde su tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi maksadıyla Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden temsil gücü yüksek toplam 26 ilde anket düzenlendi. Toplamda 1200 kişinin katılımıyla gerçekleşen ankete göre, vatandaşlar yüzde 89 oranında gelecekte susuzluk yaşanma ihtimalinden endişe ediyor fakat endişelerini tüketim alışkanlıklarına yansıtamıyor. ‘Gelecekte susuzluk yaşamamak için ciddi tedbirler alınmalı’ fikrini katılımcılar tarafından yüzde 96 oranında desteklendiği ve katılımcıların yüzde 83’ün su sarfiyatında tasarruflu davrandığını belirtildi. Oranlar şu şekilde; ‘yüzde 31 çok dikkatliyim’, ‘yüzde 52 biraz dikkatliyim’. Bunların arasında ‘çok dikkatli’ olduğunu ifade edenler, bireysel su tüketiminin düşük olduğu dilimde yüzde 35 civana yükseliyor. Su tasarrufunda en dikkatli yaş aralığı ise 40-44 olarak saptanmış.
SOSYOEKONOMİK KONUMU YÜKSEK VATANDAŞLAR SU TASARRUFUNA DAHA KÖTÜ
Anketin çarpıcı sonuçlarından biri de eğitim ve sosyoekonomik konumu yüksek vatandaşların su tasarrufu konusunda daha az dikkatli davranmaları oldu. Tasarruf bilincinde bölgesel olarak yapılan ayrıma göre ise Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan yurttaşların su tasarrufunda ülkenin kalanına göre daha iyi oldukları anlaşılıyor.
SU TASARRFUNDAKİ TOPLUMSAL HASSASİYET, TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINA YANSIMIYOR
Anket su tasarrufundaki hassasiyetin bireysel tüketim alışkanlıkların yansımadığı sonucuna varıyor. ‘Hanemdeki diğer fertleri su tasarrufu konusunda uyarıyorum’, ‘Suyu israf etmemeye özen gösteriyorum’, ‘Çamaşır ve bulaşık makinesi gibi ürünler satın alırken daha çok su tasarruflu modelleri tercih ederim’, ‘Gelecekte susuzluk yaşayabileceğimizi düşünüyorum’, ‘Gıda israfı aynı zamanda su israfıdır" ve "Gelecekte susuzluk yaşamamak için ciddi tedbirler alınmalı’ ifadeleri üzerinden yapılan çözümlemeye göre, su tüketim hassasiyeti konusunda ayrışan başlıca iki toplumsal grup tespit edilmiş durumda.
Gençlerini iyi eğitim almış ve çalışan kadınların yer aldığı grupta susuzluğun ciddi bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda ortak bir tereddüt paylaşılıyor fakat su tasarrufunda yeterince çaba sarf etmiyor. Orta yaşlıların, eğitim seviyesi düşük olanların, kadınların ve geniş ailelerden oluşan ikinci grup ise toplumsal kaygılardan ziyade ekonomik sebeplerden ötürü su sarfiyatına dikkat ediyor.
Katılımcıları yüzde 40’ı ise Türkiye’nin içme suyu zengini olduğu görüşünde.
SU TASARRUFU KONUSUNUN İLKÖĞRETİM MÜFREDATINA ALINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Anket sonuçlarıyla birlikte yapılan açıklamada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin değerlendirmelerine yer verildi. Bu tarz su tüketim alışkanlıklarının araştırıldığı çalışmaların su tasarrufunda toplumsal farkındalık düzeyini arttıracağını dile getiren Pakdemirli, ‘Toplumumuza boşa akan suyun çocuklarımızın, hepimizin geleceği olduğunu anlatarak, bu konuda insanımızı harekete geçirecek adımları atmamız gerekiyor. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini önümüzdeki yıllarda daha fazla hissedeceğimizi bilerek, su konusunda eğitim seferberliği için düğmeye bastık. Su bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması amacıyla anasınıfları da dahil su okur yazarlığı derslerinin ilköğretim müfredatına girmesi için ilgili kurumlarla görüşmelere başladık. Okulların yanı sıra başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm toplumumuzda farkındalık çalışmalarını hayata geçireceğiz. Bu konuyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK'ler ve özel sektör temsilcileriyle suyun verimli kullanımına yönelik iş birliklerini değerlendiriyoruz. Toplumumuzu 'Su Vatandır' mottomuz çerçevesinde buluşturarak geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz’ dedi.