15.05.2018-20:15 (Son Güncelleme:21.12.2021-09:52)

Stopaj Nedir?

Stopaj kim öder ve ne zaman ödenir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Stopaj aslında bir vergi ödeme biçimi olup, işverenlerce gelir veya kurumlar vergisine bağlı olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödenmesi esnasında, kanun ile tespit edilmiş oranlarca bu tutarın bir bölümünün korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine ödenmesi biçiminde yapılan vergileme biçimidir.

STOPAJ NEDİR?

Stopajın İngilizce karşılığı Witholding, deduction at the source biçimindedir. İlk defa Gelir Vergisi ödemesi ile meydana çıkan bu vergilendirme biçimi günümüzde daha geniş bir bölüme açılarak, birçok değişik vergi türünün de bu biçimde ödenmesine değin sürmüştür. Çok kolay bir örnek ile açıklamak lazım olursa bir fabrikada çalışan kimsenin vergilerinin kendisi tarafından değil, işveren tarafından ücretlerden kesilerek Vergi Dairesi’ne ödenmesi biçimindedir. Aynı biçimde devlet memurlarının vergileri de maaşlarından kesilerek işverenleri tarafından alakalı vergi dairesine ödenmektedir.

STOPAJ KİM ÖDER?

Stopaj vergilendirmesinin yer aldığı alanlar çoğunlukla Gelir Vergisi olmasına karşın bunun haricinde örnek vermek lazım olursa Menkul Sermaye İradı Vergisi’nin de bu biçimde yatırılması usulü vardır. Bunun hedefi muhtemel usul vergi kaçakçılığını engellemektir.

Gelir vergisinde, maaş ve ücretlerin vergi borçlarının yatırılmasında, gelir daha iş yapanın eline geçmeden verginin kesilmesini mecburi kılar.

Ülkemizde tevkif yani stopaj yolu ile vergileme çok kullanılan bir biçimdir. Bazı vaziyetlerde sene içinde tevkif yani stopaj yolu ile ödenen vergilerin beyannamelerde tespit edilen vergilerden kesildiğinde ödenecek fazladan bir vergi olmayabilir. Aynı biçimde iki defa yatırılan vergi sebebi ile vergi iadesine de hak kazanılabilir.

STOPAJ NE ZAMAN ÖDENİR?

Bu vergi türü, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebilmektedir. Gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her zaman mart ayında edilmektedir.

YENİ FİNANS PLANINDA STOPAJ SIFIRLANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TL'yi değerli hale getirmek için 10 maddelik planı dün akşam sundu. Erdoğan, >Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak." açıklamalarında bulundu. Yani bir vergi muafiyetinde bulunulacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr