Stokçu nedir, ne demek? Stokçu kime denir? Stokçuluk cezaları 2022
Reyonlardaki fahiş fiyat artışının nedeninin stokçuluk olduğu ortaya çıktı. Stokçuluk yoluyla haksız kazançlara ulaşanlardan dolayı artan fiyatların önüne geçmek isteyen hükümet gerekli çalışmalara başlıyor. Peki, stokçuluk ne oluyor? Kimler stokçudur? Stokçuluk cezası nedir? Stokçuluğa dair merak edilenler haberimizde...
Stokçuluk ile mücadele kapsamında başlayan cezaların artması yönündeki yasanın taslağa Meclis'e gitti. Sekiz maddeden oluşan yasayla stokçuluk yapanların başı belaya girecek. Peki, stokçuluk nasıl yapılıyor? Stokçuluk yapanlara nasıl cezalar verilecek? Detaylar haberimizde...
Stokçuluk ne oluyor?
Stokçuluk, olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleriyle diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerinin piyasada darlığa neden olan, piyasanın dengesi ile serbest rekabet dengesini bozan faaliyetleriyle tüketicilerin mallara ulaşımına engel olan faaliyetlerdir.
Stokçuluk yasak mıdır?
Türk Ceza Kanunu'na göre stokçuluk suç sayılmaktadır. TCK 240. maddesinde Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." şeklinde ifade edilmiştir.
Stokçulara uygulanan ceza nedir?
Güncel ceza sisteminde cezalar 50.000 ile 500.000 TL arasında değişiyor. Yeni teklifte ise cezaların 100.000 ile 2 milyon lira arasında olmasına karar verildi.
Bu yeni kararla alt ve üst sınır arasındaki fark 20 kat olmuş oldu.
Stokçuluk ihbarları nereye yapılıyor?
Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfasında yer alan "Haksız Fiyat Artışı ve Stokçuluk İhbar Bildirimi" bölümünden ihbar ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Bu uygulamayla vatandaşların fahiş fiyat ile gıda ve ihtiyaç ürünlerinin satışını yapan işletmeleri şikayet etme hakları doğuyor.
İslam dininde stokçuluğun yeri nedir?
Arapça'da "ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek" anlamı taşıyan stokçuluk TDK'da "bir şeyi değerinden çok yükseğe satma işi, vurgunculuk" anlamına gelir.
Stokçuluk, dinde kötü ve çirkin davranış sayılmaktadır. Ancak bunun haram ya da mekruh olduğuyla ilgili net bir bilgi yoktur.
Mâlikîler, Hanbelîler, Zâhirîler, Zeydîler, İbâzîler ve Şâfiîler'in çoğunluğu ile İmâmiyye'nin en bilinen görüşlerine göre stokçuluk, "haram" ve büyük günahlardan biridir.(İbn Hacer el-Heytemî, I, 234).
Hanefîler, stokçuluğu "tahrîmen mekruh" (hakkında kesin karara ulaşılamamış fakat haram olma ihtimali ile beraber mekruh olduğu kesin) kabul ederken kimi İmâmiyye, İsmâiliyye ile Şâfiî hukukçuları, "mekruh" sayıldığını belirtirler.