Spinal Sezeryan
Anne adayının sezaryen sırasında uyanık olup, bebeğini doğar doğmaz görebilmesine olanak veren spinal anestezi yöntemi epidural anestezi kadar tercih edilen bir yöntem. Yazarımız Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, spinal anesteziyle doğumun özelliklerini ve epidural anesteziden farkını yazdı.İşte detaylar...
Anne adayının sezaryen sırasında uyanık olup, bebeğini doğar doğmaz görebilmesine olanak veren spinal anestezi yöntemi epidural anestezi kadar tercih edilen bir yöntem. Yazarımız Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, spinal anesteziyle doğumun özelliklerini ve epidural anesteziden farkını yazdı.İşte detaylar...
Spinal anestezi, bel omurları arasından uygulanan enjeksiyon ile, vücudun bu hizasının altında bölgesel anestezi sağlayan bir tekniktir. Özellikle genel anesteziye uygun olmayan, kronik akciğer sorunu yaşayan, kalp veya solunum yetmezliği olan hastalarda spinal anestezi iyi bir seçenek olacaktır. Bunun dışında anne adayının sezaryen sırasında uyanık olması, doğar doğmaz bebeğini görebilmesi de spinal anestezinin diğer avantajlarındandır. Ayrıca cerrahi sonrası 3-4 saat boyunca uyuşukluğun devam etmesi, yeni anne için bebeğini erkenden emzirme ve bebeği ile kolayca ilgilenebilme imkanı sağlayacaktır.
SPİNAL ANESTEZİ NASIL UYGULANIR?
Spinal anestezi uygulaması sadece anestezi uzmanı doktorlar tarafından yapılmalıdır. Uygulama öncesi hasta ile yapılacak görüşmede hastanın konu ile ilgili soruları yanıtlanarak tedirginliği azaltılmalıdır. Ardından anne adayı işlemin yapılacağı odaya alınarak uygun pozisyon sağlanır. Spinal anestezi otururken uygulanır, anne adayı çenesini göğsüne değecek şekilde başını eğer, omuzlarını olabildiğince öne doğru çekerek sırtını kamburlaştırır. Omurlar arasından enjeksiyon yapılırken hastaya iyi bir pozisyon sağlanması, hareketsiz durması çok önemlidir. Bu nedenle anestezi uzmanı anne adayı ile devamlı iletişim halinde olmalı, uygulamanın basamaklarını an ve an anlatarak hastayı rahatlatmalıdır.
- aşama: Anne adayına oturur pozisyon verilerek, bel bölgesi antiseptik bir solüsyon ile silinir ve steril örtüler ile örtülür. Spinal anestezide sterilite çok önemlidir ve işlem sonrası enfeksiyonu oluşumunu engelleyeme yöneliktir.
- aşama: Spinal anestezi uygulanacak bölgenin cilt bölgesinin uyuşturulması için şeker (diyabet) hastalarının insülin yaparken kullandıkları çok ince çaplı iğne kullanılarak lokal anestezi verilir, böylece anne adayı artık ağrı-acı hissetmez.
- aşama: Anestezi uzmanının uygun gördüğü bel omurlarının arasına ucu künt, incecik bir iğne yardımıyla giriş sağlanır ve bu iğneden anestezik ve ağrı kesici etkili ilaçlar verilir. Özellikle bu aşamada anne adayının birkaç dakika kıpırdamadan hareketsiz durması çok önemlidir. İlaç uygulandıktan dakikalar içinde bacaklarda ve kalçada uyuşma, elektriklenme hissi başlayacaktır. Ardından iğne çekilerek giriş yeri minik bir bant ile kapatılır. Anestezi uzmanı tarafından uyuşmanın tamamen sağlandığı kontrol edilir ve uyuşma seviyesi kontrol edilir. Anne adayı dokunulduğunu rahatlıkla hissedecek ancak kesinlikle bir ağrı ya da acı hissetmeyecektir.
SPİNAL ANESTEZİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Spinal anestezi deneyimli anestezi uzmanları tarafından yapıldığında son derece güvenli bir yöntemdir. Spinal anestezi ile ilgili en sık görülen yan etki baş ağrısıdır. Cerrahi öncesi ve sonrası anne adaylarına serum verilmesi ile bu yan etkinin en aza indirilmesi mümkündür. Nadir olarak da görülse baş ağrısı anne adayı için konfor bozucu olabilir. Bu nedenle serum dışında anne adayının bol sıvı tüketmesi yarar sağlayacaktır. Baş ağrısı dışında bulantı ve tansiyon düşüklüğü diğer sık görülebilecek yan etkilerdir.
Spinal anestezi kimlere uygulanmaz?
Pıhtılaşma sorunu yaşayan anne adaylarında kanama riski nedeniyle spinal anestezi uygulanmamalıdır. Benzer şekilde kan sulandırıcı etkisinde dolayı son on gün içinde aspirin kullanan kişilerde de spinal anestezi tercih edilmemelidir. Bunun yanı sıra bel bölgesinde herhangi bir enfeksiyon ya da deri hastalığı olan anne adayları da bu anestezi yöntemi için uygun değildirler.
Spinal ve epidural anestezi arasındaki farklar nelerdir?
* Hem spinal, hem de epidural anestezi belden omuriliğe doğru iğne ile ilaç verilerek uygulanan tekniklerdir. Spinal anestezide ilaç omurilik etrafındaki “dura” adı verilen zar geçilerek içerideki sıvının içine verilirken, epidural anestezide ise ilaç bu zarın dışına verilir.
* Spinal anestezide bacaklardaki uyuşma hissi hemen başlar, epidural anestezide ise etki 15-20 dakika sonra başlayacaktır.
* Spinal anestezide uyuşma hissi epidural anesteziye göre daha kısa sürer, ilaç bir defada verilir, tekrar ilaç verilerek etki süresi uzatılamaz. Epidural anestezinin etki süresi daha uzundur ve tekrarlayan dozlarda ilaç verilerek anestezi süresi uzatılabilir.
* Epidural anestezide anne adayının belinde takılı incecik, yumuşak plastik bir katater kalacaktır. Bu katater sayesinde ameliyattan sonra ilaç verilerek ağrı kontrolü sağlanabilir. Spinal anestezide ise anestezinin uygulandıktan sonra iğne geri çekilir ve katater konulmaz. Bu nedenle ek dozlar ile anestezi süresinin uzatılma şansı yoktur.
* Spinal anestezide ameliyattan sonra baş ağrısı görülme riski epidural anesteziye göre daha fazla olmaktadır.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın