23.06.2022-01:35 (Son Güncelleme:23.06.2022-01:35)

Sözleşmeli öğretmen nedir,ne iş yapar? Sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmen arasındaki farklar

Sözleşmeli öğretmenlerin diğer öğretmenlerden ne farkı olduğu merak edilmektedir. Yine Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli öğretmenin kadrolu öğretmenden ne gibi bir farkı olduğu araştırılmaktadır. İşte sözleşmeli öğretmenlik hakkında merak edilenler…

Devlet kadrosunda yer alan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan sözleşmeli öğretmenler puanlama sistemine göre çalışmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin ne iş yaptığı da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaştık. İşte sözleşmeli öğretmenlik hakkında merak edilenler…

Sözleşmeli öğretmen nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu bir sistem olan sözleşmeli öğretmen modeliyle öğretmenlerin daha dinamik ve yenilikçi olmasını sağlayan bir sistem olarak getirilmiştir. Buna göre sözleşmeli öğretmen olarak çalışan kişi performans puanını yüksek tutmak için daha çok çaba sarf eder ve kendisini geliştirmeye yönelik çalışmalar da bulunur. Yani bu sistem ile öğretmenlerin hem öğrenciler için hem de kendileri için farklı sistemler geliştirmeleri ve daha verimli bir eğitim anlayışı sağlamaları istenir. Amacı doğrultusunda oldukça mantıklı bir uygulamadır.


Sözleşmeli öğretmenler ne iş yapar?

Sözleşmeli öğretmen ve kadroda yer alan öğretmenler arasında bir fark bulunmaz. Sözleşmeli öğretmenlerde her öğretmenin yaptığı görevleri yerine getirir. Buna göre sözleşmeli öğretmenler;

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar,

Kadrolu öğretmenler hangi yetkilere sahipse, sözleşmeli öğretmenler de aynı yetkilere sahiptirler,

Yetkili oldukları dersi anlatıp öğrencilerin öğrenme düzeylerini ölçecek sınavlar yaparlar.


Kadrolu öğretmen ve sözleşmeli öğretmen arasındaki farklar nelerdir ?

Sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmen arasındaki farklara baktığımızda sözleşmeli öğretmenlerde bazı özlük haklarının olmadığını görmekteyiz.

Sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme ya da atama yeri seçme gibi bir şansları bulunmaz. Bu yüzden sözleşmeli öğretmenlerin kadroda yer alması bölgeye göre değişiklik gösterir.

Sözleşmeli öğretmenlerden SSK kesintisi yapılır.

Sözleşmeli öğretmenler kadrodaki öğretmenlere göre daha düşük maaş almaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlerin maaşları ise bulundukları okul tarafından ödenir. Bu durum da sözleşmeli öğretmenlerin zaman zaman geç maaş almasına neden olur.

Sözleşmeli öğretmenler yönetici, müdür ve müfettiş olamazlar. Bu nedenle yükselme gibi bir durumları yoktur.

Sözleşmeli olarak çalışan bir öğretmenin sözleşmesi ise her yıl yenilenir.

Sözleşmeli öğretmenlerde kadrolu öğretmenler de bulunan kıdem tazminatı ve kıdem ilerlemesi uygulaması yer almaz.

10 yıl boyunca sözleşmeli öğretmen olarak çalışan bir kişiyle bir yıl boyunca sözleşmeli olarak çalışan bir kişi aynı mevkide bulunur.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr