Sosyal medya ilham kaynağı oldu: Girişimci Macit Han, evini üretim tesisi haline getirdi!
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde faaliyet gösteren girişimci Macit Han, sosyal medyada izlediği bir videodan ilham alarak istiridye mantarı yetiştiriciliği yapmaya karar verdi. Bu amacı gerçekleştirmek için evinin boş olan üst katını bir üretim tesisi haline getirdi.
36 yaşındaki girişimci Han, sosyal medyada izlediği bir videodan aldığı ilhamla istiridye mantarı üretimine karar verdi. Deneme amacıyla evinin bir bölümünde başladığı üretimde beklediğinden daha fazla verim elde eden Han, bu işi daha profesyonel bir şekilde yapmak amacıyla İstanbul'da bir kursa giderek 6 ay süreyle eğitim aldı. Aldığı eğitim sonrasında memleketine dönen Han, evinin boş olan üst katını özel bir üretim tesisi haline getirerek istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Han, ilk hasattan elde ettiği ürünü bir kısmını komşu ve akrabalarına dağıtarak çevresindeki insanlarla paylaştı.
Marketlere satarak gelir elde etti
Girişimci Macit Han, Yüksekova ve Hakkari'deki bazı marketlerle anlaşma yaparak ürettiği istiridye mantarını satmaya başlamıştır. Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merak üzerine başladığı mantar üretiminde işini geliştirmek amacıyla İstanbul'da bu alanda düzenlenen bir kursa katılarak sertifika aldığını ifade etti. Han, elde ettiği sertifika ile daha profesyonel bir şekilde üretim yapma ve ürününü pazarlama konusunda yetkinlik kazandığını belirterek şu açıklamada bulundu:
"Daha sonra memleketime döndüm. Burada istiridye mantarı üretiyorum. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle bu işi büyütmeyi planlıyorum. Normalde bu üretim serada yapılıyor. Öyle bir imkanım olmadığı için evde yapıyorum. Kış mevsimi çok soğuk olduğu için kendi yapacağım sera pek verimli olmazdı. O yüzden kapalı alanı tercih ettim. Isıtmayı da kendi imkanlarımızla sağlıyoruz. İlk etapta 7 torba ile başladım, verim alınca 40 torbaya çıkardım. Şu anda yaklaşık 1,5 ton ürün var burada."
Ürünün yetişme süresinin yaklaşık bir ayı bulduğunu anlatan Han, "Hasadını aldığım ilk 40 torbayı yakın akrabalarıma, komşularıma dağıttım. Gayet memnun kaldılar. Bir kısmını da marketlere sattım. Herkes beğendi. Üretim alanını büyüterek daha geniş kesime ulaşmayı hedefliyorum." dedi.
Kırsal kalkınma projelerine yönlendirilecek
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, Macit Han'ın üretim konusunda bilinçli bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Han'ı kırsal kalkınma projelerine yönlendireceklerini ve güzel bir projeyle yüzde 50 hibe desteği alabileceğini ifade eden Yiğit, Han'a teknik anlamda yardımcı olacaklarını söyledi. Yiğit, projenin kabul edilmesi durumunda Han'ın işini daha profesyonelce yapmasına destek olacaklarını ve ilçe genelinde kırsal kalkınma yatırımlarından faydalanan vatandaşların bulunduğunu vurguladı. Genç çiftçilere sağlanan desteklerle ilgili olarak da 2023 yılında çiftçilere 50 milyon liralık destek sağlandığını, bunun yarısının Genç Çiftçi Projesi'nden faydalananlara ait olduğunu belirtti.