28.04.2022-12:41 (Son Güncelleme:28.04.2022-12:41)

Sorosçu ne demek? George Soros kimdir?

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin "Osman Kavala sorosçudur" demesiyle "sorosçu"nun ne demek olduğu merak edilmeye başlandı. Sorosçu kelimesinin anlamı araştırılırken aynı zamanda George Soros'un kim olduğu da merak edilmeye başlandı. Peki, sorosçu ne demek? George Soros kimdir? İşte sorosçu kelimesi ve George Soros hakkında merak edilenler...

MHP grup toplantısında sırasında açıklamalarda bulunan MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sözleri gündem oldu. Toplantı sırasında yaptığı açıklamalarda, "Kılıçdaroğlu sormuş; Osman Kavala neden hapiste, Selahattin Demirtaş neden hapiste? Osman Kavala Sorosçu'dur. Selahattin Demirtaş teröristtir." demesiyle sorosçu kelimesi merak edilmeye başlandı. Bunun üzerineyse George Soros'un da kim olduğu araştırılan konular arsındaki yerini aldı.

George Soros kimdir?

George Soros, 1930 yılının 12 Ağustos'unda Budapeşte'de dünyaya gelmiştir. 


2020 yılının Mayıs ayından bu yana net servetinin 8,3 milyar dolar olduğu hesaplanırken, Soros'un Açık Toplum Vakıflarına 32 milyar dolardan fazla bağış yaptığı da öğrenildi. Soros'un yapmış olduğu bu bağışlar Birleşmiş Milletler'in yaptığı bağışların üzerindedir. Bazı kişiler George Soros'u yaptığı bu bağışlardan dolayı "hayırsever" olarak ansa da bazı kişilerce yapmış olduğu bu davranışın ardında siyasi amaçların olduğuna inanılıyor.

Musevi bir ailenin çocuğu olan George Soros, 1939'da gerçekleşen Nazi istilası zamanlarında zor bir dönem geçirmiştir. O dönemde Soros'un babası, ailesini korumak amacıyla sahte kimlikler düzenlemiş ve ailesinin güvende olması için oturdukları yerleri sürekli değiştirmiştir.


O zorlu dönemlerden sonra 1947 yılındaysa George Soros İngiltere'ye göç etmiştir. Orada Oxford Üniversitesi'ne başlayarak School of Economist fakültesinde ekonomi öğrenimi almıştır. George Soros kendisini fazlasıyla etkileyen Karl Popper'ın öğrencisiydi. Daha sonraki yıllarda geçekleştireceği "Açık Toplum" (Open Society) projesinin konusunu belirlerken kendisini çokça etkileyen Karl Popper'dan ilham almıştır. Soros, 1956 yılında ABD'ye göç ederek orada arbitraj işlemleri işi yapmaya başlamıştır. 

Uluslararası bir yatırım fonu kurarak büyük bir servete sahip olan Soros, Quantum Fonu Grubu'nun baş yatırım danışmanı ve ayrıca Soros Fund Management LLC'nin başkanıdır. Bu fon, 28 yıllık var oluşuyla dünyanın en yüksek performansa sahip olan yatırım fonu olarak kabul edilmiştir

New School of Social Research, Budapest University of Echonomics, Oxford Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı almıştır ve 1995 yılında Bologna Üniversitesi tarafınca, dünya genelinde açık toplumlar yaratmak yolundaki çalışmalarından dolayı, üniversitenin en büyük onur unvanı olarakkabul gören "Laurea Honoris Casua"ya layık görülmüştür. George Soros Budapeşte'deki Central European University'nin (Orta Avrupa Üniversitesi) ve Moskova'daki International Science Foundation'ın da (Uluslararası Bilim Vakfı) kurucusudur.


Soros, 2006'dan son 5 yıla kadar Türkiye'de vakıflar aracılığıyla 8 milyon dolar harcandığı açıklandı. George Soros, George W. Bush'un kapitalist, açık ekonomilerin adını dünyada kötüye çıkardığını ve kendisinin organize ettiği sivil toplum kuruluş örgütlerinin hareketini kısıtladığı bildirdi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr