02.08.2024-10:44 (Son Güncelleme:02.08.2024-10:44)

Sokak hayvanları düzenlemesi onaylandı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı

Haftalardır Türkiye gündemini meşgul eden sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemelerin yer aldığı Hayvanları Koruma Kanun’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haftalardır tansiyonu yükselten sokak hayvanları düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. 30 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan yeni kanuna göre, sahipsiz hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevlerine götürülecek ve bu bakımevlerinde rehabilitasyon sürecine alınacak. Rehabilitasyon süreci tamamlanmış köpekler, sahiplendirilmeyi bekleyecek.

Durumu değiştirilemez hayvanlar veteriner hekim dahilinde uyutulacak

Haber7’de yer verilen habere göre; İnsanlar ile hayvanların yaşamı ve sağlığı açısından tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıklara sahip olan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yönelik olarak Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uygulanacak.


Belediyeler yürütme kısmında yetkilendirildi

Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurma ve rehabilitasyon işlemlerini yürütme yükümlülüğüne sahip olacak. Bu amaçla, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'ini, büyükşehir belediyeleri ise binde 3'ünü kaynak olarak ayıracak.

Uygulama yapmayan belediyelere hapis cezası

Belediyeler, bu oranların üzerinde yaptığı harcamaların yüzde 40'ını Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan geri alabilecek. Ayrıca, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak ve sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya kadar artırılacak.

muratcankilic@haber365.com.tr