01.03.2019-16:58 (Son Güncelleme:01.03.2019-16:53)

Şişkinliğe İyi Gelecek Tavsiyeler

Şişkinlik çoğumuzun sorunlarından biri ve etkili bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak rahatlamamızı sağlayabilecek birçok çözümü var. İşte şişkinliğe iyi gelecek çözüm önerileri...

Şişkinlik çoğumuzun sorunlarından biri ve etkili bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak rahatlamamızı sağlayabilecek birçok çözümü var. İşte şişkinliğe iyi gelecek çözüm önerileri...

Sistemde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilmeye sebep olur. Uyarılan sinir uçları sayesinde karın ağrısı, düzensiz tuvalete çıkma, sık geğirme, kontrolsüz yellenme, nefes darlığı, çarpıntı gibi fonksiyonel bozukluklar görülmeye başlar. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan şikayetçi olanlara tavsiyelerde bulundu.

FAZLA ŞİŞKİNLİK KALP ÇARPINTISINA SEBEP OLABİLİR

Gün içerisinde sistemde yaklaşık 3-4 litre gaz oluşuyorsa, bunun yaklaşık yarısı yuttuğumuz havadan kaynaklanır. Kalan kısmın yaklaşık yarısı sindirim sırasında ortaya çıkan gaz, diğer yarısı ise bağırsak bakterilerinin ürettiği gazlardır. Gazın artması öncelikle mide ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olur.

Şişkinlik ise karın ağrısına, kapladığı hacimle nefes darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara sebep olabilir. Vücudumuz tüm aksaklıklarda kendisini korumak üzere programlanmıştır. Fazla gazı atmak için sık yellenme, sık geğirme kaçınılmazdır, ötesinde vücut için yararlıdır, sorunun büyümesini önler.

BASİT ÖNLEMLERLE GAZ ŞİKAYETİNİ AZALTIN

Şişkinlik oluşmaması için öncelikle yuttuğumuz havayı azaltmaya çalışmalıyız. Yemekleri yavaş yemek oldukça önemli, hızlı yediğimizde çok hava yutulması kaçınılmaz olur. Önemli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır,konuştukça hava yutulur.

Besinlerin çiğnenmesi sindirimin ilk basamağı olup oldukça önemlidir. Ancak her çiğneme ile hava yutulduğu unutulmamalı, aşırıya kaçılmamalı, yeterince çiğnedikten sonra gıda yutulmalıdır.

STRESTEN UZAK DURUN

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise stres. Biliyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da aşırı kasılmalara yol açabilir. Yine kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir. Bütün bunlara rağmen iyileşme sağlanamayan hastalarda bazen psikolojik olarak rahatlatıcı bir tedavi ya da psikiyatri muayenesi önerilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr