Sirken otunun bin bir faydası mevcut: Ağrıları keser, yemeklere lezzet verir…
Halk arasında ağrı kesici olarak da bilinen sirken otu, birçok derde deva oluyor. Uzmanların önerdiği sirken otunun birçok faydası mevcut. Kandaki mikropları yok etmede, yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesinde gibi sayabileceğimiz çok sayıda yararlara sahip. İşte sirken otunun faydaları? Sizler için araştırdık.
Yemeklere de katılabilen sirken otu, zaman zaman ıspanakla da karıştırılabiliyor. İki bitki türü de çok sayıda fayda sağlıyor ve ikisinin de pişirilme yöntemleri aynı. Gelin hep beraber sirken otunun faydalarını inceleyelim…
İçerisinde çok sayıda vitamin bulunuyor!
Bu otun içerisinde A, B, C ve B6 vitaminleri bulunuyor. Anadolu'da bol bol tüketilen 'Sirken' otu, yabani ıspanak olarak da bilinir. İçerisinde bol miktarda demir, kalsiyum, sodyum, fosfor, karbonhidrat ve çeşit çeşit yağ bulundurur. Bağırsakları yumuşatma özelliği bulunan bu otun, bağırsaklardaki zararlı parazitlerin atılmasını ve temizlenmesini sağlar.
Sirken otunun bilinen faydaları nelerdir?
-Kanı temizler.
-Diş ağrısını keser ve ağrı kesici görevi görür.
-Cilt problemlerine karşı etkilidir.
-Çil ve güneş lekelerine karşı iyi gelir.
-İdrar sökücü olarak da kullanılır.
-Doğum yapan kadınlarda anne sütünü artırdığı bilinir.
-Vücutta oluşan yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
-Sindirim sistemini sağlıklı bir şekilde çalıştırır.
-Mide problemlerine karşı iyi gelir.
-Kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
- Romatizmalara iyi gelir.
Sirken otunu nasıl tüketebilirim?
-Sirken otu, ıspanak ile benzerliğinden dolayı, ıspanağın yapıldığı her tarifte bulunabilir.
-Anadolu'da genellikle sirken çöreği ya da böreği yapılır.
-Bulgurla pişirilmiş yemeği bulunan sirken otu salata ya da meze olarak da kullanılabilir.
-Cildiniz için kullanımında haşlayarak püre haline getirin.
-Püreyi yüzünüze maske şeklinde uygulayabilirsiniz.
-İçerisine limon, zeytinyağı, yoğurt gibi ürünlerde ekleyebilirsiniz.
Sirken otunu tüketmeden önce muhakkak doktorunuza başvurunuz.