17.06.2022-12:29 (Son Güncelleme:17.06.2022-12:29)

Sınav kaygısı nedir, nasıl geçer? Sınav kaygısı için aileler ne yapmalı?

2022 YKS sınavı öncesinde sınav kaygısı yaşayan öğrenciler bu durumda çok fazla zorlanırken, aileler çocuklarının sınav kaygılarını giderebilmek için nelerin iyi gelebileceğine dair araştırmalar yapıyorlar. Peki, Sınav kaygısı nedir, nasıl geçer? Sınav kaygısı için aileler ne yapmalı? İşte, YKS öncesi sınav kaygısını gidermenin yolları..

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde sınavı önesemeyen öğrencileri bile sınav heyacanı sararken çok başarılı öğrencilerin bile notlarını etkileyen bu kaygı aileleri de endişelendiriyor. Aslında bu olumsuz durumda kurtulmak sanıldığı kadar zor değil. Uzmanlar, öğrencilere sınav kaygılarıyla baş etmenin yollarını basit bir şekilde anlatıyorlar. İşte, uzman isimlerin ağzından sınav kaygısıyla baş etmenin yolları.

Sınav kaygısı nedir, nasıl geçer?

Gençlerin hayatlarını belirleyen sınavlar, bazı öğrencilerde sınav öncesinde ve sınav sırasında aşırı stres ve kaygı oluşturuyor. Sınav kaygısıyla ilgili konuşan Klinik Psikolog Gözde Ceylan, bu kaygının olumsuz düşüncelerden dolayı sınavda elde edilecek ola sonuçlara karşılık endişe duyma durumu yarattığını belirterek YKS'den önce sınav kaygısıyla baş edebilmenin bazı yollarında bahsetti.


Öğrencilerin sınavdan önce yoğun bir kaygı ve korku yaşadıkları durumlarda bu seviyeyi düşürmek ve kontrol altına almak adına kafalarında kurdukları 'yapamayacağım, bu sınavı kazanamayacağım' düşünceleri yerine “Gereken emeği gösterdiğimde sınavı kazanabilirim" ifadelerine odaklanmalarının faydalı olabileceğini söyleyen Ceylan, öğrencilerin sınavdan bekledikleri ve istenilen sonuca ulaşamamanın onların kişilikleriyle alakalı olmadığını gösterdiğini dile getirdi. Ceylan, ayrıca ilgili sınavdaki performansın sonrasında alınan sonucun bir sonraki sınav sürecinde de yapılabileceğini, yapılmaması gerekenleri de ip ucu olarak onlara verdiğini kaydetti.

Soruları tek tek ve düşünerek çözün

Sınavda her bir soruyu tek tek çözmek gerektiğinin önemini vurgulayan Klinik Psikolog Gözde Ceylan, sınavda öğrencinin zihninin sürekli daha önce yapamadığı ya da yaparken zorlandığı bir soruya takıldığını ve bu nedenle aslında başarı sonuç çıkaracağı soruyu bu nedenle zorlaştırdığını söyledi.

Bazen soruları hızlıca gözden geçirmenin aslında kişiye güçlük çıkarabileceğini vurgulayan Ceylan, bu durumun zorlanmaya neden olduğunu ve akabinde kaygının kişiye yerleşebileceğini kaydetti.


Bol bol nefes egzersizi yapın, kafanızda dikdörtgen çizin

Sınava girmeden önce öğrencilerin bol bol yapılan nefes egzersizlerinin ve sınav sırasında nefes alışverişinin düzenli olarak yapılmasının sınav kaygısını azaltmak için faydalı olabileceği konusunda ifadeler kullanan Psikolog Gözde Ceylan, öğrencilerin kaygı endişesi taşımaya başladıkları anda veya konsantre olmakta güçlük çektiklerini hissettikleri anda sınava kısa bir süre ara vermelerini söyledi.

Öğrencilerin böyle bir durumda zihinlerinde bir dikdörtgen hayal etmelerini ve burundan nefes aldıkları sırada dikdörtgenin kısa kenarlarını çizmelerini, ağızdan nefes verirken ise dikdörtgenin uzun kenarlarını çizmelerini istedi.

Buradaki amacın nefes alınan süreden daha fazla bir sürede nefesi vererek kaygıya neden olan sebebi ve aynı zamanda artan kalp atım hızının düşürüleceği olduğunu belirten Ceylan kalp atım hızı ne kadar yüksek olursa kalp daha hızlı kan pompalar ve bu durumda nabzı yükselterek zihni tehlikeye atar dedi.

elvan@haber365.com.tr