06.10.2024-11:24 (Son Güncelleme:06.10.2024-11:24)

Siirt'in Tillo İlçesinde Üç Kuşak Bir Arada Geleneksel Tillo Heriresi Üretiyor

Tillo'da Hilmi Sevinç ailesi, geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden tescilli Tillo heriresi üretiyor.

Siirt’in Tillo İlçesinde Üç Kuşak Bir Arada Geleneksel Tillo Heriresi Üretiyor

Siirt'in Tillo ilçesinde, 76 yaşındaki Hilmi Sevinç ve ailesi, geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden Tillo heriresi hazırlıyor.

Bu lezzetli pestil, bineytati ve sinceri üzümlerinden yapılarak, geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir.

Pestilin Zorlu Hazırlık Süreci

Hilmi Sevinç, Sinep köyünde, çocukları ve torunları ile birlikte üzümleri toplar ve pestilin her aşamasında emek harcar. Sevinç, işin zorluklarını ve bu geleneği üç kuşak bir arada sürdürme gayretini şöyle ifade ediyor:

"Bu ürünün yapımını babamdan ve annemden öğrendim. Yaklaşık 80 yıllık bir geçmişi var. Artık evde tüketmekle kalmayıp, ticari olarak üretip satmaya başladık."

Üç Kuşak Bir Arada

Hilmi Sevinç, pestilin yapımında üç kuşak olarak bir arada çalışmanın mutluluğunu yaşıyor. Sevinç, üzümleri sıkılıp, kovalara doldurulduktan sonra kaynatarak, mayalayarak pestil haline getirdiklerini belirtiyor. Bunu takiben, pestil bakır kazanlarda hazırlanmakta ve son olarak kurutularak torbalara konmaktadır.

"İçinde katkı maddesi yok, tamamen doğal bir şekilde üretiliyor. Bu mesleği çocuklarıma aktarıyorum."

Metin Sevinç, bu geleneksel üretim sürecinin onları mutlu ettiğini vurgulayarak, sağlıklı bir ürün ortaya koyduklarına dikkat çekti. Halil Sevinç de, ''Ürettikleri pestilin oldukça lezzetli olduğunu ve yoğun bir talep gördüğünü'' belirtiyor.

Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr