12.03.2021-15:21 (Son Güncelleme:12.03.2021-15:21)

Sigmund Freud Kimdir? Hayatı ve Yaptıkları

Netflix'in Freud dizisiyle birkez daha gündeme gelen Sigmund Freud, hayatı ve yaptıklarıyla merak konusu olmuş durumda. Peki, Sigmund Freud kimdir? Sigmund Freud'un hayatı nasıl bir seyir izlemiştir? Sigmund Freud Kişilik Kuramı ne anlatır? Sigmund Freud kitapları nelerdir?

Sigmund Freud, psikolojide devrim yaratan düşünceleriyle tarihte en çok merak edilen kişilerden biri olmuştur. Aykırı bir bilim insanı görüntüsü sergileyen Freud, kendisinden sonraki birçok psikolojik gelişmeye temel hazırlamıştır. Öte yandan dünyanın önde gelen psikiyatrlarına ilham kaynağı olmuştur.

SİGMUND FREUD KİMDİR?

'Sigmund Freud kimdir?' sorusu, Netflix'te yayınlanan Freud dizisi ile birlikte merak edilen sorulardan biri haline geldi.

Sigmund Freud, psikanalizin kurucusu olmasıyla tanınan Avusturyalı nörologdur. Yaptığı çalışmalarla birlikte, nevrotik hastaların yaptığı davranışların büyük oranda kişilerin bilinçaltından kaynaklı olduğunu fark eden Freud, bu keşfini bilim dünyasına kabul ettirememiştir.

SİGMUND FREUD'UN HAYATI

Psikanalizmin kurucusu olarak bilinen Freud, orta halli bir ailedeye mensup olarak 6 Mayıs 1856'da o zamanlar tek bir ülke olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda dünyaya geldi. Babası Yahudi bir yün tüccarıydı. Freud, bu tüccarın 20 yaş küçük eşinden doğdu. Zaman içerisinde ekonomik bunalımlarla pençeleşen aile, Freud henüz 4 yaşındayken Viyana'ya yerleşti. Freud, 4 yaşında geldiği Viyana'da 1938 yılına kadar yaşadı.

Freud'un hayatı, eğitimiyle birlikte çok ayrı bir noktaya geldi. Lisede öğrendiği Latince, Fransızca ve İngilizce'ye ek olarak kendi çabasıyla İbranice ve İtalyanca öğrendi. Bu dönemde Goethe'nin zihninden etkilenen Freud, başlarda hiç istemese de tıp okumaya karar verdi.

1881 yılında tıp öğrenimini başarıyla sonlandıran Freud, 1883 yılında o dönemin çok önemli beyin anatomisi ve nöropatoloji uzmanı Dr. Theodor Meynert'in öncülüğünde psikiyatri asistanlığı yapmaya başladı.

Bir burs ile 1885 yılında Paris'e giden Freud, Salpêtriê Hastanesi'ndeki görevinde histeri belirtilerini ve hipnotizma ile telkinin etkilerini yakından gözleme imkanı yakaladı. Burada Charcot'un çalışmalarından çok etkilenerek onun konferanslarını Almanca'ya çevirdi ve çevirisini 1886'da yayımladı.


Freud'un hayatının bu bölümünden sonrası bir hayli zorlu geçecekti. Yaptığı birçok konferans ve yazdığı birçok kitap bilim dünyasında kabul edilmeyecek, büyük skandallara neden olacaktı.

1923 yılındığında gelindiğinde kendisine üst çene ve damak kanseri tanısı koyuldu. Kanser nedeniyle 33 kez ameliyat oldu ve sürekli olarak protez takması gerekti.

Freud, ölümünden sonra geriye hiçbir özel belge, anı, mektup bırakmamıştı. Ölümün yakınlığını hissettiğinde hepsini teker teker yakmıştı.

SIGMUND FREUD KİŞİLİK KURAMI

Freud Kişilik Kuramı'nda zihnin temel olarak üç kavramdan oluştuğunu düşünüyordu. Bunlar; id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırılmıştı.

İd, zevkten kaynaklanan ilkel dürtülerimizdi.

Ego, vicdanımızdı. Kişiliği düzenleyerek davranış ve düşüncelerimizde denge ve uyumun oluşmasını sağlardı.

Süperego ise; temel olarak ahlak kavramını gözeten bir kavramdı. Burada önemli olan bireysel deneyimler ve sosyal baskılardı.

FREUD PSİKANALİZ

Freud'un kurduğu psikanaliz, bireylerin düşünce ve davranışlarının bilinçaltı süreçlerine odaklanır ve ikisi arasında bağlantı kurmaya çalışır. Freud psikanalizinde amaçlanan, nevrozların kişisel yaşamı ve hissel ilişkilerini olumsuz etkileyen süreçlerin ortaya çıkarılmasıdır.

SIGMUND FREUD KİTAPLARI

Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un kitapları şu şekildedir;

Rüyaların Yorumu

Cinsellik Üzerine

Günlük Yaşamın Psikopatolojisi

Totem ve Tabu

Bir Yanılsamanın Geleceği

Ego ve İd

Aşkın Psikolojisi

Uygarlığın Huzursuzluğu

Kitap otoritelerine göre Sigmund Freud'un en iyi kitabı Totem ve Tabu'dur.

SIGMUND FREUD SÖZLERİ

Sigmund Freud sözleri çeşitli sosyal medya uygulamalarında paylaşılmaktadır. En bilindik Sigmund Freud alıntıları şu şekildedir;

"Sevildiğinden emin olunca, insan ne kadar da cüretkâr oluyor"

"Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz"

"İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler; çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar"

"İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir"

"Erkek sevdiği zaman arzu yoktur; arzuladığı zaman ise, aşk yoktur"

Haber365
bilgi@haber365.com.tr