Sigaranın Zararlarını En Aza İndirmenin 10 Yolu
Sigara içen birçok kişi zararını bildiği halde bu bağımlılıktan kurtulamıyor.
Sigara içen birçok kişi zararını bildiği halde bu bağımlılıktan kurtulamıyor. İş ve sosyal hayatın olumsuz etkilenmesine neden olan sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere ölümle sonuçlanan birçok hastalığa neden oluyor. Sigara içen kişi kısıtlı bir süre de olsa sigara içilmeyen alanlarda bulunduğunda aşırı sinirlenme, ani öfke patlamaları, huysuzlanma gibi ruh hali içerisine girebilir. Birçok kişi sigarayı bırakmak için çeşitli yöntemler izliyor. Kimisi çeşitli kurumlardan yardım alırken kimisi de kendi başına bırakmaya çalışıyor. Ancak ne yaparsanız yapın sigarayı bırakamıyorsanız belirli önlemlerle sigara kullanımını azaltabilirsiniz. Peki, sigarayı azaltmak için ne yapmak gerekir? Sigara bırakmaya yardımcı olan etkenler nelerdir? Detaylar haberimizde…
Egzersiz Yapmak
Sigarayı bırakmanın en önemli yöntemlerinden biri şüphesiz kendini meşgul etmektir. Çünkü meşguliyet zihni sigara içmekten uzak tutmaya yardımcı olur. Zihni meşgul etmenin en önemli yöntemi ise egzersiz yapmaktır. Her gün belli saatlerde düzenli olarak yürüyüşe çıkmak hem zihninizi sigaradan uzaklaştıracak hem de formunuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Yürüyüş esnasında sakız çiğnemek bu yöntemi daha etkili hale getirecektir.
Eli Oyalamak
Gün içerisinde, ofiste, okulda, öğle aralarında, yemekten sonra veya kahve yanına hemen bir sigara yakma alışkanlığı söz konusudur. Ancak her ne kadar isteseniz de bu durumu baskılayarak sigara kullanımını azaltabilirsiniz. Bunun içinde bu alışkanlığı başka bir aktivite ile doldurabilir, zihninizi başka bir yöne yönlendirebilirsiniz. Elinize alacağınız bir kalemi çevirmek veya tesbih çekmek hem elinizi hem de zihninizi oyalamanıza yardımcı olacaktır.
Bol Su İçin
Toplumun en çok tercih ettiği ve ulaşımı en kolay olan maddelerinden biri sigaradır. Ancak sigarayı azaltmak veya tamamen bırakmak istiyorsanız bunu yine toplumun en kolay ulaşılabilir besinlerinden biri olan su ile yapabilirsiniz. Çünkü su, sigaranın içeriğinde bulunan bazı zehirli maddeleri idrar yolu ile dışarı atmanıza yardımcı oluyor. Bu nedenle uzmanlar bu süreçte bol bol su içmenizi önerir.
Nefes Egzersizi
Sigara içme ihtiyacı duyduğunuz zamanlarda 3-5 dakika nefes egzersizleri yaparak bu isteğinizi baskılayabilirsiniz. Burnunuzdan derin bir nefes aldıktan sonra birkaç saniye tutun ve yavaşça ağzınızdan verin. Bu sayede sigara içme istediğinizin kaybolduğunu ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.
Sigarayı Neden Azaltmak İstediğini Bil
'Sigarayı içmeyi neden seviyorsun?' Öncelikle kendi içinde bu soruyu yanıtla ve daha sonra neden azaltmak veya bırakmak istediğini bir kağıda madde madde yaz. Daha sonra sigara içmenin sağlığın üzerinde hangi etkilere neden olduğunu ve sosyal ilişkilerini nasıl etkilediğini de aynı şekilde ilave et. Sigara içmek istediğin zamanlarda bu yazdıklarını kendine hatırlat. Bu liste tamamen bırakman konusunda senin en büyük ilham kaynağın olabilir.
Zencefil ve Üzüm Suyu Tüketin
Sigarayı azaltmaya karar verilen süreçte en çok karşılaşılan problem mide bulantısıdır. Ancak mide bulantısı hissedildiği zamanlar da başvurabileceğiniz bir yöntem var: zencefil! Hemen her aktarda bulabileceğiniz zencefil çayını mide bulantısı yaşadığınız anlarda tüketerek midenizi sakinleştirebilirsiniz. Aynı zamanda üzüm suyu içerek sigaranın vücutta bıraktığı toksinlerin atılmasını hızlandırabilir, sigara içme hissini azaltabilirsiniz.
Sigaraya Verdiğiniz Parayı Biriktirin
Sigara içmek sağlığınız kadar bütçenizi de etkiler. Sigarayı azaltmaya başladığınızda paranızın çabucak bitmediğini göreceksiniz. Sigaraya verdiğiniz parayı bir kavanozun içerisine atarak biriktirebilir ve sonrasında biriken bu parayla hoşunuza giden bir şey satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra kendinizi lezzetli yemekleri olan bir restorana götürerek ödüllendirebilirsiniz. Çünkü bir işin sonunda ödül almak o işe daha fazla bağlanmanızı sağlar. Aynı zamanda sigaraya verilen paranın aslında daha güzel şeylere harcanabileceğini görmek kendinizi uzaklaştırabilmenize de yardımcı olur.
Uzmandan Destek Alın
Tüm bu maddeleri uyguladığınız halde sigarayı azaltamıyor veya bırakamıyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olan merkezler veya göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara polikliniklerinden destek almak sigarayı bırakmanızda daha etkili ve kesin bir yöntem olacaktır.