31.10.2024-14:51 (Son Güncelleme:31.10.2024-14:51)

Sigara İçmenin Akciğer Kanseri Riski Üzerindeki Etkileri

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 30 kat artıyor. Uzmanlar, erken tanı ve sağlıklı yaşam tarzını vurguladı.

Sigara ve Akciğer Kanseri Arasındaki Bağlantı

İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, akciğer kanseri ile sigara içme arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Demirci, "Sigara içen bireylerde akciğer kanseri görülme riski, diğer bireylere göre 30 kata varan bir oranda fazla. Her 4 akciğer kanserinin 3'ü sigara ile ilişkili" dedi.

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

Kanserle Dans Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında kanserle alakalı birçok konu ele alındı. Dernek Başkanı Sevil Gürkan, toplantıda dijital bilgilendirme platformu "KDD Akademi"nin tanıtımını yaptı. KDD Akademi, kanser hastalarına ve yakınlarına yönelik bilgi paylaşımında bulunuyor.

Risk Faktörleri ve Korunma Yöntemleri

Toplantıda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Hülya Şirin, KETEM'lerin önemini vurgulayarak, "KETEM'lerde meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine karşı tarama testleri ücretsiz yapılmaktadır" dedi. Ayrıca, kanserden korunmak için tütün ve tütün ürünleri ile yanlış beslenmeden uzak durmanın gerekliliğine değindi.

Beslenmenin Önemi

Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dilşat Baş, "Beslenme alışkanlıklarının kanser gelişiminde yüzde 35 oranında etkili olduğunu biliniyor" diyerek, sağlıklı beslenmenin kanser oluşumunu nasıl etkileyebileceğine dikkat çekti. İşlenmiş et ürünleri, şeker ve lifli gıdaların tüketimi üzerine önerilerde bulundu.

Psikolojik Destek İhtiyacı

Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak, kanser hastalarına yönelik psikolojik desteklerin öneminden bahsederek, grup terapisinin faydalarına değindi.

Tütün Ürünlerinin Tehlikeleri

Prof. Dr. Umut Demirci, tütün ürünlerinin akciğer kanserinde yaptığı olumsuz etkilerden bahsederken, elektronik sigara ile ilgili yapılan çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Kontrolsüz Gıda Takviyeleri

Doç. Dr. Dilşat Baş, kanser tedavisi gören hastalar için gıda takviyelerinin tehlikelerine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle A vitamini ve beta karoten takviyelerinin akciğer kanseri riski üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği ifade edildi.

Uzmanlar, sağlıklı yaşam tarzını benimsemenin ve düzenli kontrollerin kanserin erken teşhisinde belirleyici rol oynadığını belirtiyor.

Kanserle Dans Derneği'nin ev sahipliğinde, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir otelde düzenlenen basın toplantısında uzmanlar, kanserde risk faktörleri, korunma yolları, kanser taramaları ve beslenmenin önemine ilişkin bilgileri paylaştı. Dernek başkanı Sevil Gürkan, toplantıda konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr