09.08.2024-13:52 (Son Güncelleme:09.08.2024-13:53)

Sıfır otomobil satışlarında hareketlilik arttı: ‘Sektörde ivmelenme eskiye göre daha iyi’

Otomobil sektöründen temsilciler, Haziran ayının ortalarından itibaren araç satışında yukarı doğru bir ivmelenme olduğunu dile getirdi. Temsilciler ayrıca satışların eskiye göre daha iyi olduğunu ifade etti.

Sıfır ve ikinci el araç satışları, yaz mevsiminde hareketlilik yaşıyor. TOBB Otomotiv Ticaret Meclis Üyesi Fahrettin Batı, son dönemde sıfır araç satışlarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtti. Batı, Haziran ayının 15'inden itibaren sektörde yukarı yönlü bir ivme kaydedildiğini ve şu anda satışların eskiye oranla daha iyi olduğunu ifade etti. Bayilere yeterince araç geldiğini belirten Batı, "Vatandaş istediği aracı bulabiliyor" dedi.

Sıfır araç satışları, ikinci el piyasasını daralttı

İHA'da yer alan habere göre; Fahrettin Batı, sıfır araç satışlarının artmasının, ikinci el araç sektöründe daralmaya neden olduğunu da vurguladı. Ayrıca, 7 Temmuz’da güvenlik paketi eksik araçların satışının yasaklanmasının ardından, bu araçlarda büyük indirimler ve kampanyalar gerçekleştirildiğini, ancak stokların erimesiyle bu indirimlerin kaldırıldığını söyledi.


Oto galeriler için yeni düzenleme geliyor

TOBB Üyesi, satışlarda usulsüzlükleri önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı'nın emlakçılar ve oto galeriler için yeni bir düzenleme getireceğini açıkladı. Bu düzenleme kapsamında, vatandaşlar e-devlet üzerinden yetkililere yönlendirilecek ve ilanların birden fazla kişi tarafından verilmesi engellenecek. Satış işlemleri de ilan sitelerinde netleşecek ve bu firmalar yapılan satışlardan sorumlu olacak.

Batı, bu önlemlerle spekülatif ve kötü niyetli ticaretin önüne geçilmesini beklediklerini, 15 Eylül'den itibaren uygulamanın yürürlüğe gireceğini belirtti. Ayrıca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için Maliye Bakanlığı'nın ağır yaptırımları olacağını ve satışların çeşitli bakanlıklarla entegre bir şekilde takip edileceğini belirtti. Üçten fazla araç satan veya vekaletle araç devri yapan kişilerin ciddi cezalara çarptırılacağını vurguladı.

muratcankilic@haber365.com.tr