08.07.2024-12:49 (Son Güncelleme:08.07.2024-14:09)

Sıcaklıklar arttı salgın yayıldı: En çok çocukları etkiliyor

Yaz mevsiminde klima kullanımının artması sonrasında özellikle çocuklarda görülen ‘lejyoner hastalığı’ adında bir salgın ortaya çıktı. Hızla yayılan salgının zatürre vakalarının artmasına sebep olduğu belirtildi.

Uzmanlardan, yaz mevsiminde klima kullanımının artmasıyla ortaya çıkan görülen ‘lejyoner hastalığı’ adındaki salgına yönelik önemli uyarılar geldi. Yaz aylarının artmasıyla birlikte klima kullanımı hızla artarken, bu durum bronşit ve zatürre gibi hastalıklarda ciddi bir artışa yol açıyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetinin sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Klima kullanımıyla birlikte ortaya çıkan "Lejyoner hastalığı"nın, özellikle çocuklarda COVID-19'dan daha fazla zatürreye yol açtığını vurgulayan Özkaya, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti.

Klima kullanırken dikkatli olun

İnternethaber’de yer verilen habere göre; Özkaya, klimalardan üreyen Legionella bakterisinin özellikle sıcak su sistemlerinde ve havalandırma sistemlerinde bulunabileceğini ve bu yolla solunum yoluyla insanlara bulaşabileceğini açıkladı. Bu hastalığın özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Özkaya, vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.


Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken noktaları da sıralayan Prof. Dr. Özkaya, özellikle klimaların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini ve ortam sıcaklığının ani değişimlerden korunması gerektiğini söyledi. Vatandaşlara kapalı ortamlarda klimaların 22 derecenin altına düşürülmemesi ve çok sık ısı değişimine maruz kalmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Oteller ve toplu yaşam alanlarında daha sık görünüyor

Lejyoner hastalığına dikkat çeken Özkaya, bu hastalığın oteller gibi büyük binalarda ve toplu yaşam alanlarında daha sık görüldüğünü, bu nedenle bu tür ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Son olarak, klimalardan kaynaklanabilecek sağlık risklerine karşı bilinçli olunması ve uygun önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

yareneryilmaz@haber365.com.tr