21.07.2020-11:02 (Son Güncelleme:21.07.2020-10:55)

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor!

Yaz aylarında devamlı artış gösteren sıcaklıklar insan sağlığı için tehlike arz ediyor. Özellikle sıcaklıkların yüksek olması kalp sağlığında problemler yaşanmasına neden olabiliyor. Peki sıcak havalarda kalp sağlığını koruman için neler yapmalıyız? İşte detaylar...

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, aşırı sıcak havanın kalp damar sağlığını etkilediğini belirterek, sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için alınacak basit önlemlerin hayat kurtarıcı olduğunu belirtti. Gölbaşı, 'Kalp yetmezliği bulunan hastalarda da kalbin yükündeki artışa bağlı kalp performansı daha da düşer. Buna bağlı nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı gibi bulgular gelişir' şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, aşırı sıcak havanın kalp damar sağlığını etkilediğini belirterek, kalp sağlığını korumak için alınacak basit önlemlerin hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.

SICAK HAVA RİTİM BOZUKLUĞUNU TETİKLER

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, insan vücudunun belirli sıcaklık derecelerine adaptasyon mekanizmaları olduğunu, bu mekanizmaların kontrolünün dışına çıktığında sıcaklığın çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Gölbaşı, özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından aşırı sıcak ve soğuk havanın tetikleyici rol oynayabildiğini açıkladı.

Sıcak havada vücut ısısını düşürmek için oluşan terleme ile vücutta çok fazla sıvı ve elektrolit kaybı olduğunu anlatan Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, 'Buna bağlı tansiyon düşer ve kalbimiz bunu kompanse etmek için çok hızlı atmaya başlar. Bu durum, koroner damar hastalığı olan kimselerde kalp krizi ve ciddi ritim bozukluklarını tetikler' ifadesinde bulundu.

TANSİYON HASTALARI ÇOK DİKKATLİ OLMALI

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, çok sıcak havalarda, reaksiyonel olarak özellikle yaşlı hastalarda çok yüksek tansiyon atakları gelişebildiğinin altını çizerek, 'Bu ataklara bağlı olarak, inme, kalp krizi gibi ciddi hayati problemler gelişebilmekte. Çok sıcak havalarda yeterli sıvı almadıklarında yaşlı hastalarda toplardamarda pıhtı oluşumu ve buna bağlı akciğer embolisi de gelişebilmektedir. Yine yaşlı kimselerde damar sertliği bulunan atardamarlar üzerinde (özellikle darlık bölgelerinde) pıhtı oluşumu ve buna bağlı ani damar tıkanıklığı gelişebilmekte. Bu tablo bacaktaki atardamarlarda olursa, ani ortaya çıkan şiddetli bacak ağrısı, bacakta soğuma ve morarma görülür. Beyni besleyen damarlar üzerinde gelişir ise inmeye (felç) neden olabilir' şeklinde konuştu.

KALBİN ÇALIŞMASI YAVAŞLIYOR

Sıcak havada kalbin oksijen ihtiyacındaki artışa bağlı, koroner damar hastalığı olan kişilerde göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gelişebileceğini belirten Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, 'Kalp yetmezliği bulunan hastalarda da kalbin yükündeki artışa bağlı kalp performansı daha da düşer. Buna bağlı nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı gibi bulgular gelişir. Ayrıca bu kişilerde kalp yetersizliği için kullandıkları idrar söktürücülere veya sıvı alımındaki kısıtlamalara bağlı hayati problemler gelişebilir. Özellikle bu hastalarda mutlaka idrar söktürücülerin dozu yeniden düzenlenmelidir' uyarısında bulundu.

SICAK HAVALARDA EN ÇOK ÇOCUK VE YAŞLILAR ETKİLENİYOR

Sıcak havalarda çok fazla sıvı kaybı ve vücut ısısındaki yükselmeye bağlı halsizlik, baş ağrısı, konuşma bozukluğu, bulantı, kusma, bayılma ve çeşitli nörolojik problemlerin eşlik ettiği gibi güneş çarpmasının da olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Gölbaşı, 'Bu tablo, ısı regülasyonunun çok iyi olmadığı çocuklar ve yaşlılarda daha sık görülmektedir. Bu bulguların saptandığı kişilere acil müdahale gerekmektedir. Öncelikle hasta serin bir ortama alınmalı, sıvı desteği sağlanmalı. Vücut ısısını düşürecek soğuk uygulamalar yapılmalıdır' dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr