SGK geriye dönük para iadesi nasıl alınır? 2022 SGK E-Devlet para iadesi işlemleri
SSK’ya ödedikleri sigorta primi ödemeleri geri almak isteyen vatandaşlar internet üzerinden 2022 SGK E-Devlet para iadesi işlemlerini araştırıyor. Peki SGK geriye dönük para iadesi nasıl alınır? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...
Çalışma hayatlarına sigortalı bir şekilde devam eden vatandaşlar çeşitli sebeplerden dolayı bağlı oldukları sigorta koluna yaptıkları sigorta primi ödemelerini geri almak isteyebiliyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çalışanları kuruma yaptıkları sigorta prim ödemelerinin iadesini talep etmek için neler yapılması gerektiğini arama motorları üzerinden araştırıyor. Peki SGK geriye dönük para iadesi nasıl alınır?
2022 SGK birikmiş paras sorgulama nasıl yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenmiş olan geriye dönük sigorta primlerinin geri alınması işlemi bir çok vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alıyor. SGK’da birikmiş paralarının bulunup bulunmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar işlemlerini E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor.
E-Devlet’e giriş yapan kişilerin arama ekranına ‘’SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi’’ yazması ve sonrasında yapılması gereken işlemleri gerçekleştirmesi gerekiyor.
SGK E-Devlet para iadesi nasıl alınır?
SGK’dan para iadesi almak isteyen kişilerin E-Devlet sistemine giriş yapması gerekiyor. Sisteme giriş yapan kişiler arama boşluğuna ‘’Toptan Ödeme Talebi’’ kelimelerini yazarak işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Emekli olmadan sigorta parası alınabilir mi?
Emekli olmanın arifesinde olan vatandaşların emekli olmadan önce SGK’dan para almaları mümkündür. Bunun için kişinin kendisine en yakın SGK il ve ilçe müdürlüğüne bizzat başvurması gerekiyor.
SSK birikmiş para hesaplama 2022
SSK’da birikmiş parası olan vatandaşların paralarını hesaplama işlemleri sigorta türüne göre değişiklik göstermektedir. Bağkur sigortalısı olan kişilerin birikmiş parası brüt kazançlarının yüzde 20 kadardır. SSK sigortalılarının ise birikmiş paraları kişinin sigorta girişi eğer 1 Ekim 2008’den önce ise brüt kazancın yüzde 20’si, 1 Ekim 2008’den sonra ise brüt kazancın yüzde 9’u kadardır.
Emekli olmak istemeyenler ödemelerini geri alabilir mi?
Emeklilik için gerekli koşulları sağlayan fakat emekli olmak istemeyen vatandaşlar SGK üzerinden ödemelerini geri alabilmektedir. Fakat bu işlem için kişinin yaşlılık ödemesi almamış olması şarttır. Emekliliği kesinleşmiş veya emeklilik işlemlerini resmen başlatmış vatandaşlar da ödemelerini geri alamazlar.
Geriye dönük sigorta primi alma davası 2022
SGK’daki geriye dönük sigorta primlerini almak isteyen vatandaşlar dava açarak bu işlemlerini gerçekleştirebilirler. Fakat dava haklı çıkmaları gerekmektedir.
SGK iptali nasıl yapılır?
Sigortalı olarak çalışan kişilerin SGK sigortalarını iptal etmeleri için kendilerine en yakın SGK müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor. Sonrasında ise SGK’dan bir kurul kişinin başvurusunu değerlendirdikten sonra başvurusunu kabul ediyor.
SGK prim iadesi yaş şartı nedir?
SGK primlerinin iadesini talep etmeye hazırlanan kişilerin belirli bir yaş sınırında olması gerekiyor. Kanunlara göre SGK prim iadesi yaş şartı erkeklerde 60, kadınlarda ise 58’dir.