Çanakkale Zaferi'nin sembol isimlerinden biri de Seyit Onbaşı. Çanakkale Savaşı sırasında 276 KG'lık top mermiyi sırtlanarak savaşın seyrini değiştirmiştir. Peki Seyit Onbaşı kimdir? Seyit Onbaşı nereli?
SEYİT ONBAŞI KİMDİR?
Seyit Ali Onbaşı, 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinde doğdu. Kocaseyit, 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na dahil oldu ve Balkan Savaşı'nda yer aldı. 1. Dünya Savaşı başlayınca Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak görev aldı. İtilaf devletlerinin 18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı'na donanmalarla birlikte saldırıya geçti.
Bu sırada Seyit Onbaşı, Rumeli Mecidiye Tabyası'ndaydı. Osmanlı ordusunun az mühimmatı olmasından dolayı stratejik olarak farklı yollar arandı ve saldırıdan önceki gece denize Nusret Mayın Gemisi ile mayın döşendi. Böylelikle düşman donanması beklenemedik bir saldırıyla bozguna uğradı. Aynı zamanda yoğun topçu ateşi yapıldı ve saldırı önlendi. Bu atışlarda tabyada yer alan topun mermiyi kaldıran vinci parçalandı.
Mermiler tabyaya yerleştirilmediği için Seyit Onbaşı, 215 kilogram olan top mermilerini sırtına alarak top kundağına yerleştirdi. Bu olay tarihe yazılırken Seyit Ali, savaşın kahramanlarından biri oldu. Kocaseyit, ilk atışlarında çok başarılı olmasa da üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean gemisine ağır hasar verdi.
Mermi, geminin yan yatmasına neden oldu ve önceden denize yerleştirilen mayınlara çarpan İngiliz gemisi, alabora olarak denize gömüldü. Bu olayın arından komutanı Seyit Ali'ye ''onbaşı'' unvanını verdi. Savaştan bir gün sonra Seyit Onbaşı'ndan top mermisi sırtında olacak şekilde fotoğraf çekmesi istendi. Ancak Kocaseyit bir gün önce kaldırdığı top mermisini bu kez kaldıramadı.
SEYİT ONBAŞI NE ZAMAN ÖLDÜ?
Fotoğraf için yapılan tahta mermi ile çekim yapıldı. Yaşanan bu olayda Seyit Onbaşı: ''Yine savaş çıksın, yine kaldırırım'' demişti. 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından Seyit Ali Onbaşı 1918 yılında köyüne döndü. Savaştan önceki mesleği olan ormancılık ve kömürcülük işine devam etti. Soyadı Kanunu'nun 1934 yılında çıkması ile Çabuk soyadı verilen Kocaseyit, 1939'da verem hastalığı yüzünden hayatını kaybetti.