Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayının son günü ne zaman?
On bir ayın sultanı Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayının ne zaman biteceği birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu ay içerisinde 6 gün oruç tutmak sünnet biliniyor. Bu ay içerisinde oruç tutmak isteyenler ise Şevval ayının ne zaman biteceğini sorguluyor. Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval ayının son günü ne zaman? İşte detaylar...
Ramazan ayının bitmesiyle ve Ramazan Bayramı'nın ilk gününe denk gelen Şevval ayında 6 gün oruç tutmanın sünnet olduğu biliniyor. Peygamber efendimizin tavsiyesine uymak isteyen birçok vatandaş ise Şevval ayının ne zaman biteceğini merak ediyor. İşte detaylar...
Şevval ayı ne zaman bitiyor?
Ramazan ayından sonra gelen ve hac aylarının da başlangıcı olarak kabul edilen Şevval ayı Ramazan Bayramı'nın birinci günü yani 2 Mayıs Pazar günü başladı. Ne zaman biteceği merak edilen Şevval ayı ise 30 Mayıs Pazartesi günü sona erecek.
Şevval ayı ne demek?
Şevval, sözlük anlamıyla “yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak” anlamlarına gelen 'şevl' kökünden türemiş olan kamerî yılın onuncu ayına verilen isimdir.
Bu ay, İslâmiyet öncesinde Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde dâbir, Arab-ı âribe dönemindeyse vâğıl (vağl) olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Şevval ismi ise Arab-ı müsta‘ribe döneminde kullanılmaya başlanmıştır ve İslâmiyet sonrasında da aynı isimle kullanılmayı sürdürmüştür. Şevval sözcüğüyle onuncu ayın isimlendirilmesi ise birçok farklı şekilde açıklanmıştır.
Araplar, kamerî aylarda isim değişikliğine giderken bu ayın yaz mevsimine, havanın sıcak olduğu bir zaman dilimine denk gelmesinden dolayı Şevval isminin verildiği rivayet edilir. Develerin çiftleşme döneminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı da bu şekilde adlandırıldığı veya havanın çok sıcak olmasından dolayı develerin sütünün azalması yüzünden de bu isimle anıldığı da söylenmektedir.
Araplara göre uğursuz sayılan Şevval ayında nikâh kıyılmazdı. Resûl-i Ekrem, Hz. Âişe'yle Şevval ayı içerisinde evlenerek bu inancın yanlış olduğunu göstermiştir.
Ramazan Bayramı'nın 1. gününe denk gelen Şevval ayının ilk gününde oruç tutulmamaktadır. İlk günde oruç tutmak haramdır. Hz. Peygamber bir hadisinde “Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” (Müslim, “Sıyâm”, 204) buyurmuştur. Şevval ayında tutulacak orucun Ramazan Bayramı'nın ilk gününden sonra hemen tutmanın daha faziletli olduğu sayılsa da bu ay içerisinde herhangi bir günde de aralıklı olarak tutulabilir. Şevval ayı ayrıca hac aylarının da ilki olarak kabul edilir.