15.12.2021-13:02 (Son Güncelleme:20.12.2021-15:01)

Sevindirici Haber Geldi: Doğalgaz İçin Tarih 2023

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazının ilk kısmının 2023 yılında karaya ulaşacağını söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han İlk aşamada günde yaklaşık 10 milyon metreküp, ikinci aşamada ise günde yaklaşık 40 milyon metreküp doğalgaz miktarına ulaşılması planlanıyor şeklinde ifadelerini kullandı. Filyos Endüstri Bölgesi'nde yer alan operasyon merkezinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Melih Han Bilgin, ‘Deniz tabanındaki doğalgaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta olacak’ dedi. ‘Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte ve 2 bin 200 metrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğalgazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şekilde kurulacak’ şeklinde ifadeler kullandı. ‘İlk fazda günde yaklaşık 10 milyon metreküp, ikinci fazda günde yaklaşık 40 milyon metreküp doğalgaz miktarına ulaşılması planlanıyor’ şeklinde konuştu.

YILDA 4 MİLYAR DOLAR

Melih Han Bilgin, çıkarılacak olan doğalgazın Türkiye'nin ekonomik anlamda kalkınmasına ve gelişimine değer katacağını ifade ederek, ‘Bu keşif, Karadeniz'de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük doğalgaz keşfidir’dedi ve konuşmasına ‘Projemizde bugüne kadar çok önemli mesafeler aldık. Yılda 4 milyar dolar değer sağlayacak bu projeyi gerçekleştirmek için çalışıyoruz’ diyerek devam etti.

KARADENİZ'DE ÇALIŞMALAR SIKINTISIZ DEVAM EDİYOR

Doğal gazdaki fiyat artışlarının ev halkına direkt olarak yansıtılmadığına dikkati çeken Bakan Fatih Dönmez, şu anda hane halkının doğal gaz faturasının dörtte üçünü devletin karşılıyor olduğunu söyledi. Bakan Dönmez, konutlarda kullanılan doğal gaz ve elektrikte yaklaşık olarak 100 milyar liranın devlet tarafından sübvanse ediliyor olduğunu, akaryakıt ile beraber bu miktarın toplam olarak 150 milyar lirayı bulduğunu sözlerine ekledi. Karadeniz'de keşfedilmiş olan doğal gaz konusunda en hızlı üretime hazırlık projelerinden birinin şu anda sürdürüldüğünü aktaran Bakan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: ‘Şu ana kadar bir aksilik olmadı. Bu gazı. 2023'ün ilk çeyreğinde getireceğiz. Bugünden yarına hemen olmuyor. Saha büyük, bir sürü kuyu açıp üretime hazırlayacağız. Üretilen gaz boru hattıyla kıyıya gelecek, işlenecek’ dedi ve ‘Ulusal sisteme bağlanacağı için herkes kullanabilir hale gelecek. 2025-2026 civarında plato dediğimiz maksimum üretim seviyesine ulaşacağız. Sonrasında 20 yıl boyunca evlerin gazı bizim doğal gazımız olacak’ şeklinde konuştu. Karadeniz'de çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Dönmez, ‘Sakarya Gaz Sahası'nda ocak-şubat gibi keşif amaçlı sondajımız olacak. Arkadaşlarımız alanı çözdüler ve ümitvar konuşuyorlar. Keşif inşallah olur. Olursa 540 milyar metreküplük miktar artmış olacak’ dedi ve konuşmasına devam etti Bakan Dönmez, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarına Ünye'de devam ettiğini belirterek, Yavuz sondaj gemisinin de hazırlıklarının tamamlanmasıyla sahada görev alacağını da konuşmasına ekledi.

KARADENİZ DOĞALGZINDA SEVİNDİREN HABER

Karadeniz doğal gazı, derin deniz operasyonu olarak en kısa zamanda çıkarılan doğal gaz kaynağı olarak tarihe adını yazdıracak. Enerjiye yatırım kapsamında Tuz Gölü’ne 30 adet doğal gaz deposu daha inşa edilecek. Akdeniz ve Karadeniz’de enerji aramasını kurduğu arama ve sondaj filoları ile birlikte daha da hızlandıran Türkiye, ilk müjdeyi sene yıl Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahasından almış oldu. İlkini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bildirdiği doğal gaz rezervi peş peşe gelen müjdelerle 540 milyar metreküpü buldu. Doğal gazın çıkarılması için kuyu açma, karaya taşınması için denize boru döşeme ve çıkarılacağı nokta olan Filyos’ta tesis kurma işlemleri de hız kazanmış oldu.

ZİRVE YILI 2026

Bu çerçevede deniz hattında ilk boru kaynağının 2022 yılı bahar ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Söz konusu olan çalışmalar hummalı bir şekilde devam ederken, 2023’de evlerde kullanıma açılması beklenen Karadeniz doğal gazı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şu açıklamaları yaptı: 'Dünyada birkaç açıdan rekor kıracak bir proje olacak. 2023 yılı itibari ile evlere dağıtımı gerçekleşecek olan doğal gazın derin deniz operasyonu olarak nitelendirilen operasyonlarda en kısa sürede çıkarılmış olan doğal gaz kaynağı olacak' şeklinde konuştu. Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi 2026’da ise üretimin en yüksek noktasına ulaşacak. 540 milyar metreküplük doğal gazla 20 yıl süre ile Türkiye’deki hane halkının doğal gaz ihtiyacı karşılanacak.

TUZ GÖLÜ’NE 30 YENİ DEPO

Türkiye enerji de depolama alt yapısına da oldukça önemli yatırımlarda bulunuyor.Tuz Gölü yakınlarında dünyanın en büyük doğal gaz deposunu inşa edilirken, Kızılırmak nehrinden taşınan basınçlı sular ile Tuz Gölü’nde bulunan tesislerin altına bir Eyfel Kulesi (300 metre) sığacak büyüklükte depolar yapıldı. Hali hazırda bulunan 10 adet depoya 30 depo daha eklenecek.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr