Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en az kırmızı et ve deniz ürünleri tüketen ülke. Raporun dikkat çeken diğer bir ayrıntısı da Türkiye’de hızla artış gösteren obezite.
Türkiye sıralamada neredeyse lider durumda aynı rapora göre, Türkiye'de yılda kişi başı ortalama 5 kilogram balık tüketilmekte. >Veriler incelendiğinde kırmızı et tüketimi ile ilgili şunu söyleyebiliriz; Türkiye, yıllık kişi başı 39 kilogram tüketim ile en az kırmızı et yiyen ülkeler arasında yer alıyor.
OBEZİTENİN NEDENİ YANLIŞ BESLENME
Uzmanlar Türkiye'de artan obezitenin sebeplerinden en önemlisinin yetersiz ve yanlış beslenme olduğunun altını çiziyor.
Stres ve beslenme arasındaki ilişkinin obeziteyi tetiklediğini dile getiren Diyetisyen Gözde Karaca Kayan, yanlış beslenmenin de strese yol açtığını dile getirdi.
Pandemi sürecinde ölüm riskini artıran kritik faktörler arasında olan obezitenin çok sayıda etkene bağlı olarak görülme sıklığının yükseldiğini vurgulayan Kayan, ''Stres de bunlardan biri olarak değerlendiriliyor. Stresin, çoğu zaman beslenmemizi, yiyecek seçimlerimizi etkilediğinden yakınırız. Fakat bu ilişki tek taraflı değil, aynı zamanda beslenme tarzımız da stresimizi etkiliyor.'' diye ifade etti.
YANLIŞ BESLENMEK STRESE YOL AÇIYOR!
Beslenmenin duygu ve davranışları dair etkisi hakkında konuşan Kayan şunları kaydetti: ''Bilimsel araştırmalar çeşitli besin ögelerinin eksikliğinin bilişsel fonksiyonlarımızı etkilediğini, depresif ruh haline ve saldırgan davranışlara yol açtığını gösteriyor. Duygularınız yanlış beslenmenin esiri olabilir. Doğru beslenme biçimini benimseyerek obezitenin tetikleyicilerinden biri olan stresi de yönetmek mümkün.''
Diyetisyen Kayan, mutluluk hormonu açısından zengin besinlerin stres yönetiminde büyük bir işlevi olduğunun altını çizerek konuya ilişkin şunları söyledi: ''Serotonin, vücudumuzda triptofan olarak isimlendirilen bir aminoasitten üretilir. Dolayısıyla triptofan açısından zengin besinlerin tüketimi, serotonin yapımını artırarak stres yönetimine katkıda bulunabilir. Hindi, somon, yumurta, kuruyemişler, peynir, ananas gibi besinleri günlük beslenmenize dahil edin. Yine aynı etkiye sahip bitter çikolata ile de kendinizi şımartabilirsiniz.''
Stresin sabah saatlerinde yüksek seviyelerde olduğunu ifade eden Kayan, ''Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak vücudumuzu kortizolün etkilerinden korur. Bilimsel araştırmalar, B vitamini eksikliğinin öfke, depresyon gibi stres faktörlerini artırdığını ortaya koyuyor. Tahıl, baklagiller ve yumurta gibi B vitamini kaynaklarını hayatınızdan çıkarmayın. Balık, keten tohumu, semizotu gibi depresyonu önleyen Omega-3 kaynaklarını sıkça tüketin. Yetersiz su tüketimi vücudumuzu stres altında bırakabilir. Düzenli egzersiz, meditasyon ve yoganın da stres yönetimindeki gücünden faydalanın.'' dedi.
BU BESİNLER MUTLULUĞUN ŞİFRESİ
- Siyah çikolata beyine ulaşan kan akışını güçlendirir buna ek olarak da enerji verir. Siyah çikolata, konsantrasyon kaybını önlemenin yanı sıra mutluluk verir.
- Hindistan cevizi, içerdiği trigliseritler sayesinde mutluluk verir. Aynı zamanda kan akışını da düzenler.
-Mor patates, antosiyanin ismi verilen kuvvetli antioksidanlar barındırır. Antosiyaninler, nörolojik koruma sağlayarak kısa süreli hafızayı güçlendirir.
- Kuşkonmaz içerdiği folik asit ve triptofan ile serotonin salınımını güçlendirir ve mutluluk verir.
- Çilek içerdiği C vitamini ve çeşitli mineraller ile serotinini arttırır.
- Bal, içerdiği kimyasallar ile depresyonu önleyici bir etki sunar. Aynı zamanda sinirleri yatıştırır ve rahatlatır.