15.08.2024-11:57 (Son Güncelleme:15.08.2024-11:57)

Selçuk Bayraktar, Teknoloji Meraklıları İle Buluştu

Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesini ziyaret etti. Bayraktar, yarışmaya katılan gençlerle vakit geçirdi.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde gerçekleştirilen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ve Hyperloop Yarışları, teknoloji meraklılarını buluşturdu.

Etkinliğin önemli konuklarından biri olan Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) Müdürü Tolgahan Kaya’dan yarışlar ve Hyperloop teknolojisi hakkında bilgi aldı. Bayraktar, yarış alanındaki stantları gezerek öğrencilerle sohbet etti. Daha sonra gençlerin projelerine büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Bayraktar, öğrencilerin sorularını yanıtladı ve onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.


Gençlerin Tasarladığı Araçların Önünde Fotoğraf Çekildi

Bayraktar, stant ziyaretlerinin ardından Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın gerçekleştirildiği alana geçerek yarışları başlattı. Yarışlar öncesi takım üyeleriyle sohbet eden Bayraktar, gençlerin büyük bir azim ve gayretle geliştirdikleri elektrikli araçlar hakkında bilgi aldı. Ayrıca, gençlerin tasarladığı araçların önünde fotoğraf çekildi.


“Geleceğin Hızlı Ulaşım Teknolojilerini Geliştirecek Gençler Burada Yetişiyor”

Açıklamalarında TEKNOFEST’in adeta bir çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken Bayraktar, bu yılki yarışmalara yaklaşık 1,5 milyon başvuru olduğunu söyledi. Hyperloop yarışmalarının TÜBİTAK tarafından yıllardır düzenlendiğini ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Bayraktar, “Geleceğin hızlı ulaşım teknolojilerini geliştirecek gençler burada yetişiyor. Bu yarışmalar, gençlerin bu alanda ilerlemeleri için büyük bir fırsat sunuyor.” dedi.


“Nükleer Enerji Teknolojileri Alanında Yarışma Düzenleyecekler”

TEKNOFEST’in bu yıl Akdeniz ve Adana merkezli olarak düzenlendiğini belirten Bayraktar, Akdeniz’in hemen her ilinde etkinlikler yapılacağını ifade etti. Ayrıca, bu yıl ilk kez kuantum teknolojileriyle ilgili bir yarışmanın da düzenlendiğinin haberini veren Bayraktar, geleceğin kuantum bilgisayarlarının işlemci teknolojisinde çığır açacağını söyledi. Dünyada nükleer enerji teknolojilerinin de büyük bir dalga yarattığını ifade eden Bay>raktar, bu alanda da bir yarışma düzenlediklerini söyledi.

TEKNOFEST'in gelişip ve değişmeye devam ettiğini söyleyen Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:

"TEKNOFEST'in en önemli amacı, yüksek teknoloji geliştiren ve bunu tüm dünyaya bayrağımızı en yükseğe çekecek şekilde üretecek nesilleri yetiştirmekti. TEKNOFEST'in ilk yılından itibaren girişim yarışmamızı da başlatmıştık. Son yıllarda bunu özellikle TEKNOFEST 2023'te Girişim Yarışması olarak da ayrıca düzenledik. Büyük bir ilgi olduğunu, girişimlerini kuran, dünyaya geliştirdikleri teknolojileri satan girişimlerin TEKNOFEST ekosisteminden çıktığını da gördük. Dünyada en büyük değişim rüzgarı, yüksek teknoloji üzerinden hayatımıza giriyor. En yüksek seviyede refah, bunun yanında bağımsızlık, yüksek teknoloji sayesinde oluyor. Tabii bunun kullanımıyla değil, bunun geliştirilmesiyle oluyor. Adım adım o dip dalgasını, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin dip dalgasının gelmeye başladığını, girişimler şeklinde gelmeye başladığını ve dünyaya damgasını vuracak girişimlere dönüşeceğini, inşallah görmeyi hedefliyoruz. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin hepsinin TEKNOFEST'teki gibi 'garaj şirketleri' diye tabir ettiğimiz ufak takımlarla başladığını görüyoruz. İşte bu dalganın oluşmaya başladığını görmeye başladık. İnşallah yükselerek devam edecek."


“Türkiye Kendi Süper Hızlı Trenlerini Üretip Dünyaya Da Satan Bir Ülke Haline Gelmiş Olacak”

Bayraktar, Hyperloop teknolojisinin geleceğine ilişkin soru üzerine, hızlı ulaşım teknolojilerinde en önemli unsurlardan birinin ileri teknoloji elektrik motorlar olduğunu vurgulayarak, "Bunun yanında hızlı ulaşımda yine buradaki genç kardeşlerimizin her şeyiyle motorlarından kaldırma sistemine kadar tasarladığı teknolojiler... İnanıyorum ki onlar dünyada ülkemizin bu alanda ilerlemesini sağlayacaklar. Dünyaya da eserlerini bir anlamda yaymış olacaklar. Türkiye inşallah ileride kendi süper hızlı trenlerini üretip dünyaya da satan bir ülke haline gelmiş olacak." dedi.

damlaeroglu@haber365.com.tr