21.09.2020-15:17 (Son Güncelleme:21.09.2020-15:24)

Şeffaf Verilere İhtiyaç Var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Korona virüsüne karşı geliştirilen aşının üretimine yakında başlanacağını duyurmuştu. Moskova’daki Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği aşının üretimine onay çıktığı açıklanmıştı ama hala elle tutulur bir gelişme yok.

Dünya gündeminin büyük bir kısmını ilgilendiren ve meşgul eden koronavirüs salgınıyla ilgili çalışmalarına devam ettiren, Rusya hala elle tutulur bir sonuca ulaşamadı. Dünya uzun süredir koronavirüs aşısı müjdesini bekliyordu.

>Rusya aşı haberleri tüm dünyanın heyecanlanmasına ve meraklanmasına sebep olmuştu. Müjdeli haber; dünyada “Rusya Aşıyı Bulmuş” şeklinde yankı buldu. Putin,kızına da yapıldığını ve yakın zamanda üretime başlanacağını bildirmişti. Savunma Bakanı Sergey Şoygu'da askerlerde deneniceğini açıklamıştı ama olumlu bir haber Rus cephesinden gelmedi.
>
>Dünya Sağlık Örgütün'den yapılan açıklamada, "Kovid-19 aşısına olası ön onay süreci konusunda Rus otoriteler ile yakın temasta olduklarını aktarmıştı. Sürecin zor olduğu ve titizlikle çalışıldığı ifadelerine yer verilmişti.
>
>Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için üç aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.
>
>

Klinik araştırmaların ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşı adayının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor. Bu noktada Rusya aşı ile ilgili yaptığı klinik çalışmaların raporları henüz yayımlanmadı.

'' SPUTNİK V ''

>Rusya'nın aşı haberinin ardından Moskova yeni koronavirüs aşısının adını Sputnik V olarak adlandırdıklarını açıklamıştı. Sputnik 1, dünya'nın ilk yapay uydusu. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtuldu. Bu yüzden adı Sputnik V olarak konulmuştu. > >Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom, aşı araştırma ve geliştirmede ülkeleri birlikte hareket etmeye çağırarak "Aşı milliyetçiliğinin'' hiçbir faydası olamayacağını ifade etti. > >

Rusya'nın son koronavirüs aşı hamlesinin Soğuk Savaş dönemi Sovyetler Birliği politikasına benzediği yorumları yapılıyor. Sovyetler Birliği'nin o dönem de büyük miktarda ucuz aşıyı gelişmekte olan ülkelere ihraç ettiği biliniyor.

Rusya'ya şu ana kadar 20 ülkeden 1 milyar doz aşı sipariş edildi. Moskova, Sputnik aşısını Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Küba'da üretmeyi planlıyor.

TARTIŞMALAR BÜYÜYOR

Rusya'nın aşı çalışmalarıyla ilgili herhangi bir bulgu yayımlamaması sağlık çevrelerinde yalan haner olarak adlandırılmaya başlandı. Bazı uzmanlar Rusya'nın kestirme yollara başvurması ve süreci hızlıca yürüterek insanları riske atmasından endişe duyduklarını yüksek sesle dile getirdiler.

ABD'de Dış İlişkiler Konseyi'nde Küresel Sağlık Programı Direktörü Thomas Bollyky ise Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, uygun şekilde test edilmeyen aşılar, sağlık üzerinde olumsuz bir etkiyle birlikte yanlış bir güvenlik duygusu yaratabilir. Dahası, aşılara olan güveni de zayıflatabilir açıklamasıyla kafaları iyice karıştırdı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan nereden bakarsanız bakın daha Rusya'nın aşısının önünde çok uzun zaman olduğunu gösteriyor ve bu süreç uzun soluklu olacak açıklamasını yaptı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr