Sebze Yemekleri
Pratik, kolayca hazırlayabileceğiniz en lezzetli sebze yemekleri burada!
Çam fıstıklı çalı fasulyesi
Malzemeler 1 kg çalı fasulyesi 1/2 demet taze soğan 1/2 demet dereotu 100 gram kornişon turşu 100 gram mantar 1 çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı ballı hardal 1 adet limon 100 gram dolmalık fıstık 1 tatlı kaşığı toz şeker tuz çam fıstıklı çalı fasulyesi nasıl yapılır? çam fıstıklı çalı fasulyesi tarifi için; çalı fasulyeleri boydan ikiye kesin (çok uzunlar varsa onları da yarıya kesin). tuz ilave ettiğiniz bol suda kestiğiniz fasulyeleri haşlayın. ardından fasulyeleri süzün ve buzlu suda şoklatıp tekrar süzün. yeşil soğanları ve dereotunu ince ince doğrayın. ince doğradığınız kornişon turşuyu ve mantarları da yeşilliklere ilave edin. servisten yarım saat önce malzemeleri karıştırın. bu arada sosu için zeytinyağını, hardalı, limonu, tuzu ve şekeri karıştırın. fasulyelerin üzerine sosu dökün ve büyük kahve fincanlarına fasulyeyi doldurup servis tabağına ters çevirerek çıkarın. servis ederken teflon tavada kavurduğunuz fıstıklarla süsleyin.
Malzemeler500 gram kemiksiz kuşbaşı tavuk göğsü 1 adet büyük boy soğanın suyu 2 yemek kaşığı yoğurt 3 diş sarımsak 1,5 kahve fincanı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz 2 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 1 çay kaşığı kuru kekik 1 dal biberiye (arzuya göre) araları için:1 adet kapya biber 1 adet kabak 1 adet soğan 100 gram mantar 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı zeytinyağı nasıl yapılır? derin bir kabın içerisine kuşbaşı şekilde doğranmış tavuk göğüslerini aktarın. üzerine zeytinyağı, yoğurt, soğan suyu, rendelenmiş sarımsakları, tuz ve baharatları atarak güzelce harmanlayın. bu tavukların üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında en az 1 saat vaktiniz varsa 1 gece kadar dinlendirin. mantar hariç (mantarları minik kültür mantarlarından seçin) diğer tüm sebzeleri orta kalınlıkta ve boyutlarda doğrayın. tuz, karabiber ve zeytinyağıyla harmanlayın. çöp şişlere sebzeleri ve tavukları bir bir geçirin. tüm malzemeler bitene kadar işleme devam edin. bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. fırının orta kısmına bu tepsiyi yerleştirin. üzerine fırın telini yerleştirin. fırını 180 derecede 5 dakika kadar ısıtın. ardından telin üzerine çöp şişleri dizerek pişmeye bırakın. belli aralıklarla yönlerini değiştirmeyi ihmal etmeyin. 20-25 dakika kadar bu şekilde pişirdikten sonra çıkarıp servis edin.
Fırında beşamel soslu karnabahar
Malzemeler 1 orta boy karnabahar tuz beşamel sos için; 2 su bardağı süt 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı un karabiber üzeri için; kaşar peyniri karnabaharı küçük parçalara ayıralım ve haşlamak için tencereye alalım. kaynayınca tuzunu da ilave edelim. hafif yumuşayınca altını kapatalım. beşamel sosumuzu hazırlayalım. tereyağını tenceremize alalım unumuzu ilave edelim ve kokusu çıkınca çok kavurmadan sütünü ilave edelim. koyulaşıp kaynayınca karabiberini ilave edelim ve altını kapatalım. karnabaharları fırın kabımıza alalım. hazırladığımız sosumuzu üzerine gezdirelim. kaşar peyniri rendesini de ilave edelim 200 derece fırına verelim ve kızarana kadar bekleyelim
Zeytinyağlı portakallı enginar tarifi
Zeytinyağlı portakallı enginar malzemeleri 4 adet enginar 2 adet havuç 2 adet patates 1 çay bardağı bezelye ½ çay kaşığı toz şeker ½ çay kaşığı tuz ½ çay bardağı portakal suyu 1 diş sarımsak ½ su bardağı zeytinyağı 50 gr arpacık soğan 2 damla limon suyu zeytinyağlı portakallı enginar tarifi nasıl yapılır? zeytinyağlı portakallı enginar tarifi tarifi için; zeytinyağlı portakallı enginar tarifi için: havuçları küp küp doğrayın, sarımsak ve arpacık soğanla beraber ¼ su bardağı zeytinyağında kavurun. üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. bu karışımı bir müddet kaynattıktan sonra şeker, tuz, limon ve portakal suyunu ilave edip karıştırın, üzerine enginarları ekleyin. üstü kapalı olarak harlı ateşte pişirin. enginarlar biraz yumuşadıktan sonra küp küp doğranmış patatesleri ve bezelyeleri de atarak kısık ateşte pişirmeye devam edin.patatesler yumuşadıktan sonra ateşten alın. kalan zeytinyağını üzerine gezdirin. soğuduktan sonra servis edin. zeytinyağlı portakallı enginar tarifi hazır. afiyet olsun! bu enginarı bir de zerdeçallı pirinç pilav'ı ile deneyin.
Kereviz yemeği
Kereviz yemeği malzemeleri 1 tane orta boy kereviz 2 tane orta boy havuç 1 tane orta boy soğan 1 tane orta boy domates, zeytinyağı bir fiske tuz bir miktar limon suyu kerevizi, havucu ve soğanı temizleyip küp küp doğrayalım domatesinde kabuğunu soyup bütün malzemeleri tencereye alalım. bütün malzemeleri tencereye aldıktan sonra zeytinyağı, limon ve tuzu da ekleyerek üzerini çok az geçecek şekilde ılık suyu da koyduktan sonra ağzını kapatalım. havuçlar çatala batırabildiğinde yemeğimiz pişmiş demektir.
Kolay ve lezzetli kereviz salatası
Malzemeler 3-4 adet kereviz sapı 2 adetorta boy havuç 2 adet orta boy ekşi-tatlı elma yarım limonun suyu tere otu 3 çorba kaşığı ham badem ( pişmemiş badem) 100 gr haşlanmış dana eti 1 bardak yoğurt 1 çorba kaşığı mayonez 2 çorba kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı bal ½ çay kaşığı acısız hardal tuz ve karabiber hazırlanışı kerevizi yıkayın, kurutun ve dilimler halinde kesin. havuçları temizleyin küpler halinde kesin veya rendeleyebilirsiniz. elmaların kabuklarını soyun ve ikiye bölün, çekirdeklerini ayıklayın. küçük parçalar halinde keserek, kararmayı önlemek için limon suyunu dökün üzerine. hazırladıklarımızı cam kâseye veya ayrı bir tabağa koyunuz. dolgu için yoğurt, mayonez, limon suyu, bal ve hardalı karıştıralım. ek olarak tuz ve karabiber ekleyerek de karıştıralım. haşlanmış dana etini küçük küpler halinde keserek, hazırladığımız dolguya etleri ekliyoruz. ham bademleri kuru bir tavada kurutalım, ince halde doğrayalım ve dolguya ilave edelim. etli havuçlu kereviz salatası hazır, güzel bir görüntü için de üzerine kereviz saplarını ekleyerek servisimizi yapalım. afiyet olsun.
Pırasalı mercimek yemeği
Malzemeler 1 su bardağı yeşil mercimek 500 gram pırasa 1 adet havuç 1 diş sarımsak 2 su bardağı sebze suyu yarım çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz pırasalı mercimek yemeği nasıl yapılır? pırasalı mercimek yemeği tarifi için; mercimekleri 10 dakika haşlayın. havuç, pırasa ve sarımsağı doğrayıp zeytinyağında sotelemeye alın. pul biber ve tuz ile lezzetlendirin. 6-7 dakika soteledikten sonra mercimek ve sebze suyunu ekleyip 10-15 dakika pişirin. ardından servis edin
Taze sebzeli lazanya
Malzemeler: – 1 paket lazanya (barilla) – 2 kase kabak – 3 kase kuşkonmaz – 450 gram çeri domates – 3 kase brokoli (sapları ayrılmış) – 2 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı – 1 diş sarımsak – 4 yarım kase süt – 4 yemek kaşığı tereyağı – 4 yemek kaşığı un – 1 kase rendelenmiş parmesan peyniri hazırlanışı: kabakları yarım ay şeklinde kesin. kuşkonmazı oval şekilde küçük küçük kesin. çeri domatesleri ikiye bölün. brokolileri küçük parçalara ayırın. sarımsağı bütün halinde zeytinyağı ile geniş bir tavaya koyun ve yağı ısıtın. sonra sebzeleri ekleyin ve kıtır kalacak şekilde pişene kadar soteleyin. çeri domatesleri ve tat vermek için tuz ve karabiberi ekleyin, 2 dk. daha pişirin. beşamel sosun hazırlanışı: bir sos tenceresinde tereyağını eritip unu ekledikten sonra 2-3 dk. pişirin. yavaş yavaş sütü ekleyin ve kaynayana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. topaklar oluşmaması için iyice karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın. sos kaynamaya başladıktan sonra 5 dk. daha pişirmeye devam edin. beşamelinizin kıvamını biraz sıvı tutmaya özen gösterin. tuz, karabiber ve parmesan ile tatlandırın, bir kısmını da lazanya’nın üstüne serpmek üzere ayırın. 25×35 cm. boyutlarındaki bir tepsiyi yağlayın. bir kat beşamel sosu ile başlayın. ardından bir lazanya yaprağı ve bir kat sebze karışımı ile devam ederek lazanya’nın katlarını oluşturun. 4 kat yapana kadar devam edin. en üste ise daha önce ayırdığınız parmesan peynirini serpin. 190°c fırında 20 dk. boyunca pişirin.
Barbunya tarifi
Malzemeler1 kilogram taze barbunya 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1 adet orta boy kuru soğan 2 diş sarımsak 1 adet büyük boy patates 2 adet orta boy havuç 2 adet orta boy domates 2 su bardağı sıcak su 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tuz servisi için:1/4 demet maydanoz 1 adet taze sıkılmış limon suyu (arzuya göre) püf noktası direkt olarak haşlamadan pişirebileceğiniz taze barbunyayı kısa bir süre haşlamanız lezzetini daha da arttıracaktır.kuru barbunya kullanmayı tercih edecekseniz; bir gece önceden suda bekletip süzdüğünüz barbunya tanelerini duru suda haşlayın. sonrasında zeytinyağlı hazırlığında kullanın. pişirme önerisi pişirme işleminde düdüklü tencere kullanmayı tercih ederseniz daha kısa sürede barbunya pişirebilirsiniz. nasıl yapılır? kabuklarını ayıklayıp bol suda yıkadığınız 1 kilogram barbunyayı üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte 10 dakika kadar haşlayın. 1/2 çay bardağı zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. 1 adet rendelenmiş soğan ve 2 diş ezilmiş sarımsağı katıp hafif bir renk alana kadar soteleyin. küp doğranmış 1 adet patates ve 2 adet havucu da ekleyin ve ardından renk vermesi için 1 tatlı kaşığı domates salçasını ilave edip kavumaya devam edin.haşlanmış barbunyaları da tencereye ilave ettikten sonra 2 adet rendelenmiş domates ve 1'er tatlı kaşığı tuz ve toz şeker katıp kısık ateşte pişmeye bırakın. ocaktan aldığınız barbunyayı kapağı kapalı tencerede oda ısısına gelene kadar dinlendirin. son olarak servis kabına aktardığınız barbunyayı; , incecik kıyılmış maydanoz eşliğinde ılık ya da soğuk olarak servis edin, afiyet olsun.
Mini kumpir tarifi
4 adet orta boy patates ayçiçek yağı 5 adet mantar 1 su bardağı rende kaşar peyniri 4-5 dal taze kekik tuz karabiber kimyon patatesleri iyice yıkayın, ortadan ikiye bölün, içlerini oyun ve fırın kabına alıp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 30 dakika pişirin. çıkardığınız içleri bıçak yardımı ile ince kıyın. tavanızı ocağa alın bir parça ayçiçek yağı koyarak tavanızı ve yağı ısıtın. patatesleri yağda soteleyerek pişirin. mantarlarınızı küpler olacak şekilde doğrayın, kavurduğunuz patateslere ilave edin. mantar ve patatesleri iyice pişene kadar soteleyin. tuz, karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın. 1 su bardağı rende kaşarın ¾ ünü patatesle mantara ilave edip karıştırarak erimesini sağlayın. patatesleri fırından çıkarın, hazırladığınız harçtan içerisine doldurun. kalan rende kaşar peynirini üzerlerine serpiştirin taze kekikleri de kaşarların üzerine serpiştirdikten sonra 180 derece fırında kaşarlar hafif kızarana kadar pişirin. sıcak servis edin.