Sarımsak tozu nedir, nasıl yapılır? Sarımsak tozu kullanımı ve tarifi
Bir çok yemekte, salatada ve özellikle de çorbalarda kullandığımız sarımsağın nasıl yararları olduğunu hiç düşündünüz mü? Binbir derde deva sarımsağın faydaları ve önlediği hastalıklar saymakla bitmez. Peki sarımsağın ne gibi faydaları var? Nasıl kurutulur? Hangi hastalıkları önler? İşte cevabı...
Salataların, yemeklerin, çorbaların ve özellikle de et yemeklerinin gözdesi olan sarımsak bin bir derde deva olarak biliniyor. Hem sarımsağın kendisi kullanılabilirken hem de sarımsağın tozu, yağı ve turşusu da tercih edilebiliyor. En çok et yemeklerine yakışan sarımsağın dilerseniz önce kurutuluşuna bakalım:
Taze sarımsağın içerisinde yüzde 80 kadar su bulunmaktadır. Yani sarımsağın büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Kurutma işlemine tabi tutulan sarımsağın içerisindeki su oranı tamamen kaybolduğundan, oluşan sarımsak tozu baştaki taze halinden oldukça düşüktür. Örnekleyecek olursak; 5 kilo taze sarımsağın kurutulması sonucu 1 kilo sarımsak tozu elde edilmektedir. Sarımsak tozunun yapımı sırasında suyun buharlaşması ve sadece sarımsağın özünün kalması, yağın, vitaminin, karbonhidratın ve kalorinin açığa çıkmasına yardımcı olur.
Sarımsağın faydaları nelerdir?
1- Kanserden korur.
Sarımsak tozunun içeriğindeki biyoaktif bileşenler ve anti oksidanlar, vücuttaki oksidatif stresi düşürür, inflamasyonu rahatlatır ve kansere neden olabilecek hücre mutasyonlarını yüksek oranla önler.
2- Bağışıklık sistemi dostu.
İçerisindeki mineraller ve antioksidanlar ile bağışıklığı arttırmaya yardımcı olur.
3- Sindirimi kolaylaştırır.
İçeriğindeki organik bileşenler, demir ve lif midenizi sağlıklı tutar. Hazımsızlık, ishal, kabızlık gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önler ve hafifletir.
Kendiniz sarımsak tozunu nasıl yapabilirsiniz?
1- Dilediğiniz miktarda sarımsağın kabuklarını soyun. Tepeceiklerini almayı da unutmayın. Böylelikle sarımsak tozunuz daha beyaz olacaktır.
2- Sarımsaklarınızı halkalar halinde doğrayın.
3- Doğradığınız sarımsakları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin. Bu aşamada sarımsakları tepeleme dağıtmak yerine tek tek dizmeye özen gösterin. Aksi taktirde bazı sarımsaklarınız kurumayacaktır.
4- 220 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklarınızı kuruyana kadar pişirin.
5- Fırından aldığınız sarımsaklar iyice soğuduklarında bir tülbente alın. Ve tülbent ile beraber bir havanda un halini alana kadar dövün. Eğer iyice soğumadan bu işleme başlarsanız, sarımsaklarınız istediğiniz un kıvamına gelmeyecektir.
6- Un haline getirdiğiniz sarımsaklarınızı birkaç saat oda sıcaklığında beklettikten sonra uygun bir kaba koyarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.