23.11.2021-15:44 (Son Güncelleme:23.11.2021-15:44)

Sarı Nokta Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Op. Dr. İnci Koca sarı nokta hastalığı ile ilgili konuştu. Önemli bilgiler veren uzman isim önemli bilgiler paylaştı. Detaylar haberimizde...

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen bilimsel ismi ise makula dejenerasyonu olan bu hastalık genellikle kalıtım ile geçen, 55 yaş üstü sigara içen ve yetersiz beslenen bireylerde sık görülen, ilerlemesi durumunda ise görme kaybına neden bir retina hastalığıdır. Peki, sarı nokta hastalığının belirtileri nelerdir? Sarı nokta hastalığı tanısı nasıl konur? Sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir?

Op. Dr. İnci Koca sarı nokta hastalığı ile ilgili konuştu. Önemli bilgiler veren Dr. Koca, makulayı şöyle tanımladı: ''Makula, gözün arkasında yer alan ve detayları görmemize sağlayan bölgedir. Bu bölge sayesinde okuyabilir ya da iğneden ipliği geçirebiliriz. Makula iyi çalışmadığı zaman baktığımız alanda bulanıklık ve karanlıktan şikayet ederiz''

Makula dejenerasyonun tamamen körlük ile sonuçlanmayacağını sözlerine ekleyen uzman isim, ''Makula dejenerasyonu, merkezdeki görmeyi azaltsa da yanlardan olan görmemizi bozmayacaktır. Örneğin; duvarda bulunan bir saati görebilir, ancak saatin kaç olduğunu söyleyemeyiz. Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz. Bu hastalar evde kendi işlerini görebilirler ancak tek başına sokağa pek çıkamaz, okuyamaz, yazamaz, televizyon izleyemez ve araba kullanamazlar'' diye açıkladı.

SARI NOKTA HASTALIĞININ TİPLERİ

Sarı nokta hastalığının 2 farklı tipi bulunduğunu ifade eden Dr. Koca, ''Kuru tip makula dejenerasyonu çoğu hastada bulunan bir tiptir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişir. Yavaş ilerlediğinden görme kaybı daha azdır ve uzun sürede ortaya çıkar. Yaş tip makula fejenerasyonu sarı nokta hastalığından müzdarip kişilerin yüzde 10'unda bulunur. Gözün arka kısmından gelişen anormal damarlanmalar sonucu meydana gelen sızıntılar ve kanamalarla belirti verir. Bu durumda görme kaybı ani ve ciddi seviyededir'' dedi.

SARI NOKTA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Makula dejenerasyonunun farklı bireylerde değişik belirtiler ile meydana geldiğinin altını çizen Dr. Koca, ''Bazen bir gözde ileri derecede görme kaybı olduğu halde öteki göz yıllarca sağlam kalabilmektedir. Sarı nokta hastalığına erken dönemlerde tanı koymak pek kolay değildir. Ancak her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalışırken zorluk hissedilmeye başlanır. Bu durumda; Baktığınız noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge olur. Baktığınız noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür. Renkler daha soluk görünür'' diyerek hastalığın belirtilerini sıraladı.

Toplumda 60 yaş üstü her 4 ila 5 kişiden birisinde, 85 yaşının üstü bireylerdeyse her iki kişiden birisinde sarı nokta hastalığının belirtilerinin gözlenebildiğini söyledi.

SARI NOKTA HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Sarı nokta hastalığının risk faktörlerini sıralayan uzman isim, hastalığa neden olan etmenleri şöyle sıraladı: ''İleri yaş, bir gözde sarı nokta hastalığı bulunması, genetik, güneşe maruziyet, hipertansiyon''

SARI NOKTA HASTALIĞI TANISI NASIL KONUR?

Makula dejenerasyonunda erken tanının önem taşıdığını söyleyen Dr. Koca, ''Sarı nokta hastalığında erken tanı ve erken başlanan tedavi büyük önem taşır. Çünkü mevcut tedavilerle var olan görme kaybı çoğunlukla geri döndürülemez, ancak ilerlemesi durdurulabilir. Erken tanı için düzenli olarak göz muayenesi olunması gerekir'' dedi.

SARI NOKTA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sarı nokta hastalığının tedavisi hakkında konuşan uzman isim, ''Eğer kuru tip hastasıysanız düzenli aralıklarla göz doktoruna gitmeniz ve koruyucu olarak göz için gerekli vitamin ve mineralleri içeren antioksidan etkili ilaçlar kullanmanız önerilmektedir. Yaş tip sarı nokta hastalığında oluşan görme kaybı genellikle geri döndürülememekle birlikte, başarılı bir tedavi ile görme kaybının ilerlemesi durdurulabilmekte veya yavaşlatılabilmektedir'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr