28.03.2020-10:41 (Son Güncelleme:03.02.2022-12:59)

Sarf Etmek mi Sarfetmek mi, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Sarf etmek’ de onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, bitişik mi ayrı mı, içinde ‘sarf etmek’ geçen cümleler neler?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "sarf etmek"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "sarf etmek" olarak ortaya çıkıyor. Yani ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “sarfetmek” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “sarf etmek” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Tüketmek, harcamak”

“Kullanmak”


ÖRNEK CÜMLELER

- Kocalar sabahtan akşama çalışıyor fakat kendilerine beş para sarf edemiyorlar. (Halide Edip Adıvar)

- Ağır sözler sarf etti.

- Medeni olmayan toplumlara nahoş gözüken şey, kesinlikle zorlu çabalar sarf etmek değil, belirli kurallara tabi tutularak sürekli çalışmak zorunda olmaktır. (Jules Payot)

- Bir aşk teminatına benzer sözler sarf etmek için insanın duygu karışıklığı ile delilik arasında gidip gelmesi gerekiyor. (Peyami Safa)

- Kimse hayatı inşa etmek, onu daha iyi hale getirmek için çaba sarf etmek istemiyor. (Grigory Petrov)

Haber365
bilgi@haber365.com.tr