Sardalya ve Hamsi İklim Değişikliği Nedeniyle Yok Olma Tehlikesinde
Küresel ısınmanın balıklara etkileri üzerine yapılan yeni araştırmalara göre, ısınan okyanusların balıkların hayatta kalmaları üzerindeki baskıyı artırdığı ve uyum sağlama yeteneklerini engellediği belirtildi.
Küresel ısınmanın balıklar üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmada, hamsi ve sardalya türü balıkların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.
Okyanus sularının her geçen ısındığı ifade edilen çalışmada, balıkların üzerindeki baskının her geçen gün arttığı ve uyum sağlama yeteneklerinin de engellendiği söylenildi.
Özellikle hamsi, sardalya ve sardalyagillerden ringa balığının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği anlatılan çalışmada, daha sıcak suların balıkların boyutlarını küçülttüğü nedeniyle daha uygun ortamlara yerleşme yeteneklerini etkilediği belirtildi.
Balıkların hızlanan iklim değişikliğine uyum sağlamak için mücadele edeceği belirtilen araştırma ile ilgili konuşan Reading Üniversitesi'nden biyolog ve çalışmanın ortak yazarı Profesör Chris Venditti, 'Isınma suları balıklar için iki kat kötüdür, çünkü sadece daha küçük bir boyuta dönüşmelerine neden olmakla kalmaz, daha uygun ortamlara geçme yeteneklerini de azaltır.' dedi.