Saray sarması tarifi : en güzel ve lezzetli saray sarması nasıl yapılır? Saray sarması malzemeleri ve pratik tarifi
Hafif ama bir o kadar da lezzetli tatlı tarifi arıyorsanız Saray sarması, tam da aradığınız gibi bir lezzettir. Sunumu ile gözleri kamaştıran, leziz tadıyla mideleri doyuran tatlıyı çok kolay hazırlayabilir sevdiklerinizle güzel sofralarda paylaşabilirsiniz. Peki, en güzel ve lezzetli saray sarması nasıl yapılır? İşte, Saray sarması malzemeleri ve pratik tarifi..
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bisküvili saray sarması; süt, krem şanti ve kakao ile hazırlanan lezzetli bir tatlı çeşididir. Diğer adıyla 'sultan sarması' olarak da bilinen saray sarması, hemen hemen her yörede aynı hazırlanır ve sunumu da neredesye aynıdır.
İsteseniz muz ve çilek gibi meyvelerle de hazırlayabileceğiniz pratik saray sarması tatlısında sütün yoğun olmasında dolayı kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Vücuda enerji verir, kemik sağlığını da korur. Dışına sarılan hindistan cevizi saray sarmasına ayrı bir lezzet katar. Dinlendirme işleminde sonra rulo şeklinde sarılan saray sarması servis hazır hale getirilir. Eğer malzemeleriniz hazırsa tam kıvamında saray sarması nasıl yapılır bir göz atalım..
Saray Sarması İçin Malzemeler
1 kg süt
50 gram tereyağı
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker (200 gr.)
100 gram hindistan cevizi
1 paket çırpılmış kakaolu krem şanti
Saray Sarması yapılışı:
Tencereye konulan süt şekerin üzerine elenmiş un ilave edilir ve iyice karıştırılır. Unu elemeniz muhallebinizin kıvamının pürüzsüz olmasını sağlar.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirdiğiniz muhallebinizin dibinin tutmaması ve kıvamın da daha düzgün olması için sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Koyulaşan muhallebinizi ocaktan aldıktan sonra içine tereyağını ekleyin.
Tereyağı kattığınız muhallebinin daha pürüzsüz olması için 5 dakika da mikser ile çırpın. Büyük boy fırın tepsisine 2 bardak hindistan cevizi serptikten sonra üzerine sıcak muhallebi dökün ve güzelce tepsiye yayın. Her yeri eşit olmasına özen gösterin. Tepsiye yaydığınız muhallebi soğumaya bırakın.
Diğer tarafta 1 çay bardağı soğuk sütle krem şantiyi iyice çırpın. Bu karışımı dinlendirdiğiniz muhallebinin üzerine her yerine eşit şekilde yayın ve 2-3 saat kalması için muhallebinizi buzdolabına kaldırın.
Dolapta çıkardığınız muhallebinizin iyice dinlendiğinden emin oduktan sonra uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Kalan bölümleri ise enine doğru dilimlere ayırın. Spatula yardımıyla rulo şeklinde doladığınız muhallebinizi dilerseniz ev yapımı çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
"Kırılmadan sarılan Saray Sarmasının Püf Noktaları"
Tatlınızı yapacağınız tepsinin orta kalınlıkta olması gerekiyor. Kremada topaklanmalar meydana geldiyse mutlaka mikserden geçirin. Kremayı tepsiye mümkün olduğu kadar sıcak dökün ve ardından kaşığın tersi ile pürüzsüz olarak yayın.
Saray sarmasını servis etmeden hemen önce rulo haline getirin. Aksi durumda tatlınızda bekledikçe çatlamalar oluşur.