07.11.2021-10:09 (Son Güncelleme:07.11.2021-10:09)

Sanayicinin İşçi İstihdamı Sorununa Çözümü: Suriyeli Gençler

Suriyeli göçmenler olmasa fabrikaların duracağını belirten sanayiciler, gençlerin fabrikada çalışmak yerine evlerinde oturmayı tercih ediyor olduklarını makineleri de bazen durdurduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye'de yaşanmakta olan işsizlik ve istihdam sorunu, özellikle koronavirüs salgınıyla beraber daha da yükselmiş durumda. Buna rağmen, salgının sağlık sektörü gibi iş kolları içerisinde yeni fırsatlar getirmesi, işçi eksikliğini giderememiş durumda ve ek olarak işsizliği de düşüremedi.

TÜRKİYE'DE İŞSİZ GENÇLER, İŞ BEĞENMİYOR

Sorunun en büyük nedenlerinden birisi olarak genç işsiz sayısı yükselirken diğer tarafta özellikle gençlerde iş beğenmeme probleminin yaşanmakta olması. Gençler fabrikada çalışmaya soğuk yaklaşınca, sanayide eleman sıkıntısı gün be gün artmış durumda.

FABRİKALARIN BAZILARI MAKİNE DURDURDU, BAZILARI İSE SURİYELİ İŞÇİ ALDI

Türkiye'de kimi sektörler eleman bulamama sorunu yaşayıp makineleri durdururken, kimileri ise çözümü Suriyeli göçmenlerde buluyor. Fabrikalarda işçi arayışında olan işverenler Suriyeli göçmenleri eleman olarak tercih etmekte.

SADECE YATIRIM YETMEZ, MAVİ YAKALI ÇALIŞAN DA GEREK

Türkiye'nin en büyük iki maske üreticisinden biri olan Ece AŞ'nin genel müdürü Nuri Doğan sanayi firmalarının üretim alanında çalıştıracak eleman bulamıyor olduğunu ifade ederek 'Navlun kriziyle Türkiye’ye sipariş yağmaya başladı. İhracat rekor üstüne rekor kırıyor. Talebe yetişebilmek için makine almak yatırım yapmak yetmiyor. Mavi yakalı çalışana da ihtiyaç var' sözlerini kullandı.


PANDEMİ İLE TALEP PATLADI AMA ÇALIŞTIRACAK ADAM BULAMIYORUZ

Türkiye Gazetesi'nden Ömer Temür'ün sorularını cevaplayan Doğan, Türkiye'de işsizlikten çok iş beğenmeme gibi bir sorunun bulunduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

'Ece olarak Dilovası'nda 25 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Ayda 75 milyon adet üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük iki maske üreticisinden biriyiz. Çocuk maskesinde lideriz. Aynı şekilde plastik bardak, kaşık, çatal gibi kullan at ürünlerde Türkiye’nin lider firmasıyız. Pandemi ile birlikte talep patladı. Gel gör ki çalıştıracak adam bulamıyoruz. İŞKUR’a, mahalle muhtarlıklarına ilan veriyoruz. Mühendis için ilana çıksak 1.000 kişi başvuruyor.'

MAVİ YAKA OLARAK 100 KİŞİ GELSE HEPSİ İSTİHDAM EDİLİR

Yüz kızartıcı bir suçu olmadığı takdirde her türlü işe alımın olacağını belirten Doğan şu ifadeleri kullandı: 'Ama mavi yaka için bir kişi bile gelmiyor. Özellikle mavi yaka tarafında acil eleman ihtiyacımız var. Seçme şansımız yok. Yüz kızartıcı suçu olmadığı müddetçe herkesi işe alabiliriz. Yeter ki gelsinler. Şu an 100 kişi gelse inanın hepsini istihdam edecek durumdayız.'

HERKES AYNI İŞİ YAPARSA SANAYİDE KİM ÇALIŞACAK

İşçi bulamadıklarından ötürü bazı zamanlar içerisinde makineleri kapatmak durumunda olduklarını sözlerine ekleyen Doğan, çarpıcı açıklamalarına şu şekilde devam etti:

'Herkes üniversite mezunu olmak istiyor. O zaman da beklenti yükseliyor. Sonuçta sanayide çalışacak elemana ihtiyaç var. Herkes iş adamı olacak herkes mühendis olacak diye bir şey yok. Herkes aynı işi yaparsa sanayide kim çalışacak.'


Z KUŞAĞI ZORLUĞA GELMİYOR

Z Kuşağı'nın zorluğa gelmedikleri yönündeki fikirlerini şu sözlerle belirtti Doğan: 'Bu insanlara mesleğin dışında iş verseniz kabul etmiyor. Üç beş gün çalışıp kaçıyor. Özellikle Z kuşağı zorluğa gelmiyor. Gençler evde oturmayı tercih ediyor ama çalışmıyor.'

TEKNİK ELEMAN ÜNİVERSİTE MEZUNUNDAN DAHA KIYMETLİ

Sorunun ancak ve ancak mesleki eğitim ile çözüme ulaşacağını belirten Doğan 'Bizim için şu an teknik eleman, üniversite mezunundan daha değerli. Bizim makine bozulduğunda elinde anahtarla tamir edecek çalışana ihtiyacımız var. Böyle giderse yarın tesisatçı, berber bile bulmakta zorlanacağız. Onun için mesleki eğitim bir ihtiyaç değil zorunluluktur.' sözlerini kullandı kullandı.

SURİYELİ GÖÇMENLER KATKI SAĞLAR

Ece AŞ Genel Müdürü Nuri Doğan, sanayi sektöründeki eleman sıkıntısını çözmek için 'göçmen' önerisini öne sürdü. Doğan 'Geçtiğimiz haftalarda bir bakan ‘eğer Suriyeliler olmasa çöker’ demişti. Bu sözün altına imzamı atarım. Şu an Gaziantep ekonomisi şahlanmış durumda. Suriyeliler el çeksin orda da eleman bulamazlar. 1970-80’li yıllarda Almanya’nın işçi aldığı döneme döndük. Biz de ona doğru gidiyoruz. Piyasada mavi yakalılar şu an göçmenler üzerinden dönüyor. Düzenleme yapılırsa Suriyeli göçmenler Türkiye ekonomisine katkı sağlar.' dedi.

Suriyeli göçmen meselesini siyasi alandan çıkartmak gerektiğini belirten Doğan şu şekilde sürdürdü sözlerini; 'Üçüncü dünya ülkelerinden de eleman transfer edebiliriz. Bunu siyasiler cesurca telaffuz etmeli. Bu durum siyasi linç mevzu olmaktan çıkarılmalı. Sosyal medyada sürekli dezenformasyon yapılıyor. Başka çaremiz kalmadı. Realist politikalara dönmeliyiz.'

Haber365
bilgi@haber365.com.tr