Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Yazılım Hamlesi
Türkiye milli teknoloji hamlesi çalışmalarını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda son yıllarda geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen yazılım sektörünün geliştirilmesi ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesi amacıyla yazılım okulları açılacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Açık Kaynak Platformunun düzenlediği çevrim içi seminerine katıldı. Açılışta yaptığı konuşmasında platform hakkında gelişmeler ve projeler hakkında bilgiler veren bakan Varank şimdiden 2 bine yakın katılımcının bu seminerlere kayıt yaptırdığını söyledi.
Bu talepten memnun olduklarını dile getiren bakan Varank, "Yazılım ekosisteminin geliştirilmesini Bakanlık olarak çok önemsiyoruz. Dijital dönüşüm ve yapay zeka temelli tüm teknolojilerin tabanında yazılım var. Ekonomide rekabet gücü kazanma, doğru veriye ulaşma, veriyi analiz etme ve en uygun çözümü geliştirmede de yine yazılım teknolojilerine ihtiyaç duyuyoruz. Yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile sarsılmaz dediğimiz ekonomik düzenlerin nasıl sarsılmaya başladığını gözlemliyoruz" açıklamasını yaptı.
Bakan Varank ayrıca, kişiye özgün eğitim, lojistik, insansız hava araçlarıyla teslimat, mikro ödemeler, süreç otomasyonu gibi iş alanlarının güç kazanmaya başladığına dikkat çekerek, hepsinin temelinde yazılım teknolojilerinin olduğunu söyledi.
“Yazılım Okulları Açacağız”
Bakan Varank, gelecek açısından önem taşıyan güzel bir gelişmeyi daha paylaştı. Yaptığı konuşma sırasında kodlama ile ilgili eğitim programlarının yapılacağını belirten bakan Mustafa Varank "Milli ve özgün yazılımların geliştirilmesinde varlığınızı hissettirin. Açık Kaynak Platformu kanalıyla kodlama eğitim programları düzenleyecek, Bilişim Vadisi ve İstanbul'da yazılım okulları açacağız. Oyunla öğrenme temelli bu okullar her sene binlerce mezun verecek" ifadelerine yer verdi.
2023 Hedefleri Doğrultusunda: 500 Bin Yazılımcı
Proje hakkında bilgileri paylaştığı konuşmasında bakan Varank hem kamu hem özel sektör desteğiyle 2023 yılında 500 bin yazılımcı ve yazılımda küresel ürünler geliştirilen bir ülke hedefine Türkiye’nin hızla yaklaştığını söyledi.
Pardus, Yapay Zeka ve Veri Bilimi…
Türkiye Açık Kaynak Platformunun düzenlediği çevrim içi seminerde PARDUS, yapay zeka, veri bilimi gibi konularla eğitim ve çalışmalar devam ediyor. Bu konulara da konuşmasında yer veren bakan Varank "Seminer programının ardından, farklı yaş gruplarını ve yetkinlikleri hedefleyen eğitim programlarımız başlayacak. Eğitimleri başarıyla tamamlayan katılımcılara, dijital rozet vereceğiz" müjdesini verdi.
Türkiye En Hızlı Yükselen Ülkeler Arasında 6'ncı Sırada
Ülkemizde şu an için 170 binin üzerinde yazılım geliştiricisi bulunuyor. Geçen sene Github'a katkı yapmış ve buradaki 20 bin kişiyi aşkın geliştirici ile en hızlı artan ülkeler arasında Türkiye 6'ncı sırada bulunuyor.