22.06.2022-14:16 (Son Güncelleme:22.06.2022-14:16)

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı duyurdu: Türkiye'nin ilk Denizaltı Test Altyapısı (DATA) hayata geçirildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk Denizaltı Test Altyapısı (DATA) hayata geçirildi. Test platformu olan DATA, denizaltıya ihtiyaç duymadan denizaltı mühimmatlarının test ve simülasyonunu yapabiliyor.

Türkiye'nin son zamanlarda yapmış oduğu birçok yerli atılım ile ivme kazanmış durumda. Denizaltılardan atılan mühimmatların eğitim, test ve sertifikasyon süreçlerini daha iyi hale getirecek Türkiye’nin ilk denizaltı testleri altyapısı olan tesisi açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafında konuya dair, 'DATA, önemli mühimmatların geliştirme süreçlerini oldukça hızlandırmayı planlıyor. Bundan sonra denizaltılarımızın kullanacağı mühimmatları da dünya konuşacak" açıklamasında bulunuldu.

Rodos Adası'na doğru ateşlendi

Su altı atış platformu, vinçle suyun 14 metre altına indirildi. Düzenek içerisindeki test kapsülü, Bakan Varank’ın geri sayımının ardından 'Bismillah, salvo ateş' komutuyla fırlatıldı. Bölgenin doğal konumu nedeniyle Rodos Adası’na doğru ateşlenen kapsülün, başarıyla su yüzeyine ulaşması sonucunda alkış yağmurunda tutuldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, denizaltı için test altyapısının geliştirildiğini ve bütün mühimmatların test edildiğini belirterek, 'TÜBİTAK SAGE koordinasyonunda Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetlerimizin iş birliğinde geliştirilen denizaltı test altyapısı sisteminin atış testine katıldık. Bu altyapı, denizaltıların kullanacağı bütün mühimmatların test edilebileceği, bir denizaltıya ihtiyaç duymadan denizaltından havaya, karaya veya deniz yüzeyine atılan bütün roket sistemlerinin, mühimmatların kolayca test edilebildiği bir altyapı.' denildi ve sözlere şu şekilde devam edildi, ' Tabii böyle bir kabiliyete sahip olmak, özellikle denizaltıların kullanacağı güdümlü füzeler dahil önemli mühimmatların geliştirilme süreçlerini çok hızlandıracak. Bu manada TÜBİTAK SAGE ile adeta bir denizaltı simülatörünü geliştirmiş olduk ve burada da onun bir test atışına katıldık' denildi.


'Türkiye'nin ürettiği ürünler dünyanın her tarafında konuşuluyor'

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma sanayi alanında Türkiye'nin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını belirterek, şöyle açıklamalarda bulunuldu: "Bu kabiliyetlerini her alana yaymaya çalışıyor. Mavi Vatan’da gelecekte oluşabilecek bütün risklere karşı vatan savunmasına kararlı bir şekilde devam eden Türkiye’nin özellikle deniz alanında da kendi kabiliyetlerini geliştirmesi, savunma sanayi alanında denizde birtakım kabiliyetleri başarması önemli.' denildi ve sözlere şu şekilde devam edildi, 'İşte bugün ülkemize kazandırdığımız test altyapısıyla bu kabiliyetleri geliştirirken kullanacağımız önemli bir işi başarmış olduk. Böylesine başarılı bir işe imza atmış olmaktan gerçekten çok memnunuz. Buradaki arkadaşlarımızın motivasyonundan ben çok etkilendim. Gerçekten büyük bir gayretle çalışıyorlar.' denildi ve sözlere şu şekilde devam edildi, 'Aylardır buraya gelip bu sistemi kurmaya çalışıyorlar. Tamamen kendi mühendislerimizin, teknisyenlerimizin dizayn ettiği, uyguladığı ve ürettiği bir sistemden bahsediyoruz. Bu kabiliyetler bizi savunma sanayi alanında bir üst noktaya taşıyacak. Türkiye’nin ürettiği ürünler dünyanın her tarafında konuşuluyor. İşte bu altyapı sayesinde inşallah bundan sonra denizaltıların kullanacağı mühimmatları da dünya konuşmaya başlayacak. Bunları Türkiye, kendi yerli ve milli olarak geliştirip üretebilecek.' açıklamasında bulunuldu.


'Daha güvenli, hızlı ve düşük maliyetli'

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 'Açılışı gerçekleştirilen DATA, Gür ve Preveze sınıfı denizaltılarda kullanılan fırlatma sistemlerine özdeş bir yapıda kurgulandı. Test edilen sistem, bir denizaltıya ihtiyaç duyulmadan her koşulda güdümlü birçok mühimmatın kullanılmasını, entegre edilmesini, geliştirilmesini kolaylaştırıyor.' denildi ve sözlere şu şekilde devam edildi, Karadan, uzaktan kontrol edilebilen sistem, çok sayıda sensörü ile güvenli ve kontrollü bir test ortamına imkan sağlıyor. 21 inç standart denizaltı kovanına sahip sistem, test atışlarının denizaltılarla aynı şartlarda ancak daha güvenli, hızlı ve düşük maliyetli olarak gerçekleşmesini sağlıyor' söyleminde bulunuldu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr