15.08.2020-16:32 (Son Güncelleme:16.08.2020-14:00)

Sanal Oyunların Sağlığa Zararları

Uzmanlar, mobil oyunların çocukların şiddete yönelmesine neden olduğu konusunda aileleri uyarıyor. Aileler çocuklarını internet, bilgisayar ve tablet gibi cihazlarla sokaktaki tehlikelerden koruyacağını düşünüyor. Ancak bu yaklaşım başka tehlikeleri beraberinde getirebiliyor.

Çocuklar bilgisayar başında, internet üzerinden birçok tehditle karşı karşıya kalabiliyor. Buna Mavi Balina, Mavi Bebek ve Momo oyunu örnek gösterilebilir. Yalnızca oyun oynadığını düşündüğümüz saniyelerde aslında çocuklarımıza çok büyük bir kötülük yapıyor olabiliriz.

Aynı zamanda bu oyunların içeriği nedeniyle şiddet davranışları normalmiş gibi algılanıyor, tanımadığı kişilerle tanışarak istismara maruz kalabiliyor. Çocuklara bu tarz oyunlar yerine keyif alabileceği, arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği alanlar oluşturmak, bilgisayara yönlendirmekten çok daha doğru olacaktır.

OYUNLAR ŞİDDET İÇERİYOR

Özellikle son yıllarda çıkan oyunlar genellikle şiddet ve olumsuz davranışlar içermektedir. Hatta öyle ki geçtiğimiz yıllarda Rusya'da 15 yaşındaki Alexey M. adlı çocuk, son dönemlerin en popüler oyunlarından biri olan PubG'nin etkisinde kalarak ve insan öldürmenin nasıl bir duygu olduğunu merak ettiği için 21 yaşındaki Daria Evdokimova'yı bıçaklayarak öldürdü.

Özellikle psikolojik yönden zayıf olan insanlar, bilgisayar oyunu, mobil oyun ve konsol oyunlarının etkisinde kalıyor.

Oyundaki bir duruma sinirlenerek insan öldürmesi, gerçek hayatta birini öldürmenin nasıl bir his olduğunu merak etmesi, oyundan dolayı intihar edecek kadar hassas bir psikolojiye sahip olan kişiler için en ufak bir sinyal bile yeterli oluyor.

BU OYUNLARI MİLYONLARCA KİŞİ OYNUYOR

Akıllı telefonu, bilgisayarı, tableti vs. olan milyonlarca kişi bu oyunlara kolaylıkla erişerek oynayabiliyor. Ancak şiddete ve intihara meyilli olan kişiler tarafından da oynanan bu oyunlar bir eğlence aracı olmaktan çıkıyor.

Bu oyunlarda gerekli yaş sınırları bulunsa da belirli yaş ve bilinç düzeyine sahip olan kişiler bile etkisinde kalıyor. İşte asıl garip olan durum da bu; sanal dünyanın gerçek hayata taşınması.

PSİKOLOJİK ETKİSİNİN DIŞINDA FİZİKSEL OLARAK DA ETKİLER

Özellikle son yıllarda popüler bir oyun olan PubG, hem görsel hem de yapısal olarak başarılı bir oyun olsa da çocukların hem psikolojik hem de fiziksel sağlık sorunları yaşamalarına neden oluyor. Oyun, çok fazla şiddet içerdiği için, oyuncunun zihinsel sağlığını etkileyerek agresif bir tavra bürünmesine neden oluyor.

Uzun süre elektronik cihazla vakit geçiren çocuklarda hem göz sağlıkları hem beyin fonksiyonları hem de fiziksel olarak duruş bozuklukları görülebiliyor. Uzun süre ekrana bakmak çocuğun gözlerinin bozulmasına neden olurken baş ağrısına da yol açar.

Bunların yanı sıra saatlerce oyun oynamak obezite, uyku bozuklukları, sırt ve boyun ağrıları, duruş bozukluklarını da artırıyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr