Değişen yaşam şartları, beslenme alışkanlıkları ve maruz kalınan maddeler günümüzde büyük oranda insanın alerji sorunu yaşamasına sebep oluyor. Çevremizdeki herhangi bir madde ile karşılaşan vücutta bazı yapıların bu maddelere karşı hassaslaşması ve daha sonra tekrar karşılaşıldığında gösterdiği tepki olarak ifade edilen alerjinin etkileri, maruz kalınan maddenin yoğunluğuna göre değişiyor.
ALERJİK RİNİTİN BULGULARI
Alerji, tutulum yaptığı organa göre farklı bulgularla baş gösteriyor. Burun, göz, cilt, mide-bağırsak sistemi ve akciğerler; hepsi alerjiye kendilerine has tepkiler veriyor. Ev tozu akarları, polenler, egzoz dumanı, mantarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjenler daha çok üst ve alt solunum yolu belirtileri ile kendini gösterirken; süt, yumurta, soya, fındık gibi gıdalar ve aspirin benzeri ağızdan alınan alerjenler ise daha çok mide-bağırsak ve cilt bulgularına sebep oluyor.Saman nezlesi (alerjik rinit) her 5 kişiden 1’inde görülüyor.
Kulak Burun Boğaz çerçevesinde bakıldığında alerji durumlarının başında saman nezlesi (alerjik rinit) geliyor. Alerjik rinit riski, sigara içilmesi ve hava kirliliği gibi etkenlerle artıyor. Alerjik rinitin tanısı çoğu kez hastanın şikayetlerine göre belirleniyor. Özellikle sabahları veya belirli ortamlarda görülen üst üste hapşırma, saydam burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun ve damakta kaşıntı en çok rastlanan belirtiler. Bunun yanı sıra muayenede burun içi etlerin (konkalar) şiş olması ve üzerlerinde akıntıların gözlenmesi de tipik belirtiler arasında bulunuyor. Tanıda bunlara ek olarak cilt testleri ve laboratuvar testleri de yapılabiliyor.
TEDAVİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Alerjik rinit tedavisinde en önemli adım alerjenden korunmak. Çoğu hastanın şikayetlerinin alerjiye sebep olan maddeden ve/veya ortamdan kaçınılmasıyla ciddi ölçüde azalıyor. Alerjik kişilere gerekli ortamlarda maske kullanmaları, kuru ve rüzgarlı havalarda olabildiğince açık havaya çıkmamaları ve evde pencereleri açmamaları tavsiyelerinde bulunuluyor. Özellikle çocukların odalarının iyi temizlenmesi, havalandırılması ve nemlendirilmesi, tüylü-yünlü oyuncakların uzaklaştırılması ve canlı çiçek ve evcil hayvan beslemekten kaçınılması da alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak aktif veya pasif sigara içiciliğinden ve hassasiyet varsa deodorantlardan uzak kalınması da alerjinin etkilerini kayda değer bir şekilde düşürüyor. Tıbbi tedavi ise Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından hastanın değerlendirilip uygun medikal ve/veya cerrahi tedavinin seçilmesiyle gerçekleştiriliyor.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağıya kaydırın.