15.06.2021-00:54 (Son Güncelleme:15.06.2021-00:54)

Salda Gölü Renk Değiştirdi! Göl Alglerin İstilasına Uğradı

Burdur'da bulunan Salda Gölü renk değiştirdi.

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü görenleri şaşırtıyor. Masmavi suları olan göl şimdilerde kahverengiye döndü. Uzmanlar nedenini alglerin gölde yoğun olarak üremesine bağlıyor. Gölde inceleme yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden (MAKÜ) Prof. Dr. İskender Gülle, ‘Gölün suyu evsel amaçla, içme amacıyla kullanılmadığı için doğrudan insan sağlığı üzerine etkisinden bahsetmek söz konusu değil. Su içinde yaşayan balıklar ve diğer omurgasızlar açısından da çok önemli bir tehlikesi yok’ dedi.

Dünya üzerinde Mars ile aynı yer yapısına sahip tek yer olma özelliği gösteren Burdur Gölü çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Mavi suları ile dikkat çeken göl şimdilerde alglerin istilasına uğramış durumda. Gölde imcelemelerde bulunan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden (MAKÜ) Prof. Dr. İskender Gülle ise bu durumun en en 15 gün içinde geçeceğini belirtti.

‘HER YIL GÖZLEMLENEN BİR DURUM’

Bu görüntünün en geç 15 gün içinde ortadan kalkacağını söyleyen Gülle, ‘Bu organizmalar 'mavi yeşil alg' olarak da adlandırılmaktadır. Genel olarak her yıl yaz başından yaz sonuna kadar Burdur Gölü'nde bu alglerin zaman zaman aşırı çoğalması söz konusudur. 2000'li yıllardan bu yana birkaç yıl fasılalarla biz bu durumu görüyoruz. Daha 3 gün öncesinde yoktu bu olay. 3 gün içinde hızlı şekilde gelişmiş. Son günlerde hem sağanak nedeniyle şehir merkezinden ve toprak yüzeyinden akarak göle tatlı su girdisinin sağlanması hem de karasal ortamdan yoğun miktarda fosfatın göle taşınması nedeniyle zaten göl içinde spor (kist) halinde mevcut olan bu organizmaların çok ani artış gösterdiğini görüyoruz. Sudan hafif oldukları için, yani yoğunlukları düşük olduğu için tamamen bütün canlı kitleyi su üzerinde görüyoruz. Rüzgarın kıyıda topladığı birikimlere bakıldığında, bazı yerler kahverengi, bazı yerler daha açık yeşil renkte görülüyor. Özellikle bu algler güneş altında kavrulduktan yani öldükten sonra mavi renge dönüşür. Normal canlı renkleri sarımsı, yeşilimsidir’ ifadelerini kullandı.

‘BALIKLAR VE DİĞER OMURGASIZLAR AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMİ BİR TEHLİKESİ YOK’

Bu durumun Salda Gölü’ne bir zarar vermediğini açıklayan Gülle, ‘Gölün suyu evsel amaçla, içme amacıyla kullanılmadığı için doğrudan insan sağlığı üzerine etkisinden bahsetmek söz konusu değil. Su içinde yaşayan balıklar ve diğer omurgasızlar açısından da çok önemi bir tehlikesi yok. Zira daha önce yapmış olduğumuz çalışmalarda normalde toksin içeren bu grubun gölde yaşayan bu türünün toksin içermediğini gördük. Aynı türün Türkiye'de Bafa Gölü'nde yoğun olarak geliştiği bildirilmiştir. Dünyada da Hazar Denizi'nde zaman zaman yoğun olarak görülebiliyor. Baltık Denizi'nde de görüldüğü yönünde çeşitli raporlar var’ şeklinde konuştu.

‘15 GÜN İÇİNDE SALDA GÖLÜ ESKİ HALİNE GELECEK’

Yaşanan rüzgarında alglerin yayılmasında etkili olduğunu söyleyen Gülle, ‘Yaşanan yoğunluk rüzgarla beraber göldeki bütün organizmaların sahile sürüklenmesiyle oluşmuş bir durum. Ama biz bu durumu her zaman bu kadar yoğun olarak görmesek de yaz sonuna kadar suda yaşamlarını sürdürüyor bu organizmalar. Bunun ne zaman çoğalacağını önceden kestirmek biraz zor. Zira son sağanak yağışlar nedeniyle göle bir tatlı su girişi oldu. Bu tatlı su ile beraber etraftaki tarım alanlarından, çiftlik ya da mera hayvanlarının gübrelerinden oluşan yüzey akış sularının göle karışmasıyla, yayılı kaynaklar dediğimiz fosfor yükleri göle karıştığı için böyle bir durumla karşılaştık. 1 hafta, 10 gün, belki 15 gün içinde bu etki tamamen geçecektir. Tabii bu durum gölün aynı zamanda yaşlanmaya başladığını da gösteriyor. Özellikle insan etkisiyle olan ve bizim 'Kültürel ötrofikasyon' dediğimiz hızlı yaşlanma, yani hızlı zenginleşme durumu söz konusu. 1990'ların sonunda başlayan bu durum günümüzde özellikle gölün su kaybetmesiyle ve yoğun sağanak yağışların çevreden getirmiş olduğu sediman ve fosfor yüküyle biraz daha artmış görünüyor’ dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr