Salatayı Sağlıksız Hale Getirmeyin
Sağlıklı beslenme dediğimizde ilk aklımıza gelenlerden biri olan salata, içine eklenenlerle sağlıksız bir hale dönüşebilir. Kilo vermek istediğiniz için tükettiğiniz salatayla kilo alma ihtimaliniz de var. Kimi zaman ana öğün yerine tercih edilen salataların içine ne koyduğunuz oldukça önemli.
Sağlıklı beslenme denince belki de birinci sırada yerini alan salataların içine eklenenlere dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Gizem Gençyürek, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip olan salatanın sağlıksız hale gelebileceğini belirtti. Salatanın içine konulanların salatayı sağlıksızlaştırabileceğini, ‘Bu durum alışkanlık haline getirildiğinde ise hem kilo artışına sebep olabilir, hem de bazı hastalıklar için risk oluşturabilir’ şeklinde aktardı.
FAZLA ZEYTİNYAĞINA DİKKAT
Sağlıklı salata yapmak açısından eklenen malzemelere dikkat etmek gerektiğini belirten Diyetisyen Gençyürek, ‘Yağ ve tuz eklenmeden yapılan domates, salatalık, biber ve çeşitli yeşilliklerden oluşan bir salatanın kalori değeri neredeyse sıfır olduğundan öğünlerin yanında sınırsız olarak verebilmekteyiz. Ancak içerisine eklenen çeşitli yağ, protein ve karbonhidratlar ile başlı başına alternatif bir ana öğün olabilir. Salatalara ekleyeceğimiz yağı zeytinyağı olarak tercih etmeliyiz. Yemeklerle birlikte tüketilen salatalara konan 1 (bir) yemek kaşığından fazla (kişi başı) zeytinyağı, vücut yağının artışına sebep olabilirken, eklenen fazla tuz da ödem artışına neden olabilir.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca badem, ceviz gibi kuruyemişere de dikkat çekerek ‘Bazen sırf görsellik katması amacıyla bile eklenen zeytin ve ceviz, badem gibi kuruyemişler aslından birer yağ kaynağı olduklarından yine kilo alımına sebep olabilir' dedi.
KİŞİ İHTİYACINA GÖRE AYARLANMALI
Diyetisyen Gençyürek sözlerine devam ederken, sanılanın aksine birçok salatanın masum olmadığından bahsederek, ‘Çoğu zaman sağlıklı olması ve vicdan rahatlama amacıyla ana öğün olarak tercih edilen salataların da birçoğu ne yazık ki sanıldığı kadar masum değildir. Özellikle kilo verme veya koruma dönemindeysek salataların içerisinde yer alan peynir/tavuk/et/ton balığı gibi protein kaynakları, keten tohumu, kuru meyveler gibi karbonhidrat kaynakları, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ile zeytin gibi yağ kaynakları ile çeşitli soslar salataları yüksek kalorili bir öğün haline getirmektedir.’ ded. Genç yürek salataya konulan nar ekşisinin içindeki gilkoza değinerek ‘Ayrıca limon ve sirke alternatifi olarak eklenen nar ekşisi de özellikle gerçek nar ekşisi olmamasından dolayı glikoz şurubu içermekte, gerçek nar ekşisi dahi olsa meyve şekeri nedeniyle kalori değerinden dolayı salatalarda çok tercih edilmemelidir. Yemeklerle birlikte tüketilen salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon/sirke güvenli olarak eklenebilirken tuz, nar ekşisi, çeşitli soslar ve fazla yağ tercih edilmemeli. Başlı başına bir öğün olarak tercih edilecek salatalar ise, çeşitli soslar içermeyen ve kaliteli karbonhidrat, protein, yağ kaynakları içeren ve kişinin ihtiyaçlarına göre ayarlanmış miktarda tercih edilmeli’ açıklamasını yaparak konuşmasını noktalandırdı.