Doğal güzelliği ile bilinen Sakız Adası, turistlerin en uğrak noktalarından biri. Türkiye’den ulaşım kolaylığıyla da tercih sebebi olan adanın tarihi de merak ediliyor. İşte manzaralarıyla büyüleyen Sakız Adası’na dair tüm detaylar…
NEREDE?
Sakız Adası Yunanistan'a ait bir adadır. Ege denizinde yer alan ada, Çeşme'nin karşında yer almaktadır. Türkiye ile arasında Sakız Boğazı olan adanın sakız ağaçları ünlüdür. İsmini buradan almaktadır. Adadaki en büyük yerleşim yeri aynı isimli Sakız şehridir. Hora ismi de Sakız şehri için kullanılan isimlerden biri.
NASIL GİDİLİR?
Sakız Adası, Türkiye'den yaklaşık olarak 45 dakika uzaklıkta bulunan bir Yunan Adası'dır. İklimi sert olmayan Ada'ya Çeşme'den günü birlik olarak feribotlar kalmaktadır. Yolculuk için farklı denizyolu firmaları bulunuyor. Buna göre genel geçiş ücret tarifesi şöyle:
Yolcu Tipi> - Tek Yön - Aynı Gün Gidiş, Dönüş - Farklı Gün Gidiş, Dönüş
Yetişkin> 20 Euro - 25 Euro - 25 Euro
Çocuk> 10 Euro - 15 Euro - 15 Euro
Bebek (0-2) 3 Euro - 3 Euro - 3 Euro
Sakız adasına günübirlik de olsa vizesiz ve pasaportsuz giriş yok. Ancak devamlı turist akışı olmasından dolayı vize işlemleri kolaylaştırılarak tek girişlik kapıda vize uygulamasına geçilmiştir. Kapı vizesi de denilen bu geçici vize tek geçişlik bir Schengen vizesi. Yetişkin yolcular için vize ücreti 55 Euro olarak belirlenmiştir.
TARİHİ
Osmanlı Döneminde alınan ve 1566'dan 1913 yılında kadar Türkler tarafından yönetilen Ada, 347 sene Osmanlı egemenliğinde kaldı. Fatih Sultan Mehmet'in tahtta olduğu dönemde ise Osmanlı'ya vergi vermek şartıyla Cenovalılara verildi. 1913 yılında ise Ada, Yunanlıların kontrolüne geçti.
Bundan çok daha eskiye gidildiğinde 1681 yılında Fransız bir filozofun saldırısına uğrayan Sakız adası büyük hasar gördü. Osmanlı - Kutsal İttifak Savaşları sırasında Mora Savaşı sürüyorken ada, Venediklilerin eline geçti. Ardından Mezomorta Hüseyin Paşa, Koyun Adaları Muharbesi sonucunda Venediklileri yenilgiye uğratınca ada, yeniden Osmanlı topraklarına katıldı.
Zaten Fransız filozofun saldırısıyla hasar alan ada, Yunan İsyanı sırasında da zarar gördü. 1822 yılında adaya gelen Sisamlı askerler, kaleye sığınan Türkleri kuşattılar. O dönem kaptan-ı derya olan Nasuhzade Ali Paşa’nın komutasındaki donanmanın müdahalesi sonucu adada bir muharebe yaşandı ve Sisamlı askerler adadan geri gönderildi. Son olarak Balkan Savaşları sırasında Yunan deniz kuvvetleri tarafından işgal edilen adanın yönetimi bir anlaşma ile karara bağlanmak istendi. 1913 yılında Londra Konferansı ve Antlaşması ile Sakız Adası Yunanistan'a bırakıldı.